Saksa ei salli Uniperin maksattaa korkeaa kaasun hintaa kansalaisillaan – Fortum: "Jostain syystä Saksan viranomainen ei myönnä, että nyt on poikkeustila"

Mitä Uniperin kriisi tarkoittaa suomalaisille? Energiateollisuus kertoo 2:27
Mitä Uniperin kriisi tarkoittaa suomalaisille?

Fortum toivoo, että Saksan viranomaiset antaisivat Uniperille luvan periä kaasusta nykyistä korkeampaa hintaa.

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) matkustaa huomenna Saksaan neuvottelemaan valtionyhtiö Fortumin tytäryhtiön Uniperin pelastamisesta. 

Saksan suurin kaasun maahantuoja Uniper tekee päivittäin kymmeniä miljoonia euroja tappiota, koska se joutuu ostamaan kaasun kalliiseen markkinahintaan Venäjän rajoittaessa kaasuntuloa Saksaan.

Fortum haluaisi, että Saksan viranomaiset sallisivat Uniperin periä asiakkailta kaasusta markkinahintaa matalampien sopimushintojen sijaan.

Energiateollisuus: Varmaankin Saksan sisäpoliittinen kysymys

Saksassa on jo voimassa energialaki, joka sallisi markkinahinnan perimisen loppuasiakkailta. Se kuitenkin edellyttäisi, että Saksan viranomaiset toteaisivat tilanteen olevan riittävän poikkeuksellinen.

– Jostain syystä Saksan viranomainen ei myönnä, että nyt on poikkeustila. Jos Saksan viranomaiset antaisivat siihen luvan, Uniper pystyisi velottamaan korkeampaa hintaa. Onhan se ihan selvä, että Uniperin ei pitäisi maksaa tappioita, sanoo Fortumin sijoittajasuhdepäällikkö Rauno Tiihonen.

Jos Uniper perisi asiakkailtaan kaasusta markkinahintaa, kaasun korkea hinta koituisi nykyistä enemmän Saksan teollisuuden ja kuluttajien eikä Fortumin maksettavaksi.

– Tämä on varmaankin Saksan sisäpoliittinen kysymys siitä, että milloin poliitikot uskaltavat siirtää taakan saksalaisen teollisuuden ja kotitalouksien maksettavaksi, sanoo Energiateollisuuden energiamarkkinoiden johtaja Pekka Salomaa.

Lindtman: Marin keskeyttänyt lomansa

Myös Suomessa sekä oppositiopuolueet että hallitus vaativat Saksan hallitusta kantamaan vastuun Venäjän kaasuriskin toteutumisesta.

– Yhtiön pitäisi päästä perimään hintoja, jotka vastaavat kaasun hankintahintoja, sanoo SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. 

Oppositiopuolueet vaativat eilisessä SuomiAreenan puheenjohtajatentissä hallitusta lisäämään painetta Saksan hallitukselle, jotta Uniperin pelastusoperaatio ei koidu suomalaisten veronmaksajien maksettavaksi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänenvaati eilen pääministeri Sanna Marinia (sd.) keskeyttämään lomansa.

– Älypuhelin on keksitty, ja sitä on käytetty. Pääministeri Marin on keskeyttänyt lomansa ja ollut yhteydessä Saksaan jo viikonloppuna. Voisi sanoa, että pääministerin kohdalla loma ei tarkoita, että tärkeitä asioita ei hoidettaisi, Lindtman sanoo.

Kuinka aktiivisesti Marin on asiassa toiminut?

– Marin on ollut tämän asian päällä viikonloppuna, ja huomenna omistajaohjausministeri lähtee Saksaan. Tänään ja tälläkin hetkellä tehdään töitä hallituksessa, ja hallitukselle on yhtiön (Fortum) tavoitteille täysi tuki.

Jo kahdeksan miljardia palanut

Fortum on tukenut tähän mennessä Uniperia jo yli kahdeksalla miljardilla eurolla. 

Lindtmanin mukaan tavoitteena, on että lisää pääomaa Uniperille ei suunnattaisi. Tämäkään vaihtoehto ei kuitenkaan ole poissuljettu. 

Hallituksen omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) matkustaa huomenna Berliiniin, jossa hän käy keskusteluja Uniperin tilanteesta.

Tuppurainen tapaa vierailullaan muun muassa Saksan hallituksen ministerin, liittokanslerinviraston kansliapäällikkönä toimivan Wolfgang Schmidtin ja liittokanslerin talous- ja EU-poliittisen neuvonantajan, valtiosihteeri Jörg Kukiesin sekä muita Saksan hallituksen edustajia.

Lue myös:

    Uusimmat