Tupakkalakko, vegaanius, oma aika – tällaisia uudenvuodenlupauksia suomalaiset tekevät!

Uusivuosi tuo mukanaan puhtaalta pöydältä aloitetun vuoden 2012. Moni toivoo vuodesta parempaa kuin edellinen. Katso, millaisia lupauksia suomalaiset solmivat ensi vuodelle!

Uutenavuotena on tavattu solmia lupauksia, josta yritetään pitää kynsin ja hampain kiinni mahdollisimman pitkälle seuraavaan vuoteen. Helmi kysyi lukijoiltaan, ovatko he lupaajien joukossa, vai elävät mieluusti ilman turhanpäiväisiä lupauksia, jotka kuitenkin rikotaan. 56 prosenttia vastaajista paljasti, ettei aio tehdä minkäänlaisia lupauksia, kun taas 41 prosenttia oli lupausten kannalla. Lue, millaisia lupauksia Helmen lukijat aikovat tehdä!

Uusi vuosi – uudet kujeet?

Noin 40 prosenttia vastaajista jakoi kyselyssä lupauksensa. Usein lupaus koski yleistä hyvinvointia, omaa aikaa ja fyysistä ja henkistä terveyttä.

– Lupaan itselleni arvostaa itseäni sekä huolehtia hyvinvoinnistani, viimeinkin.

– En ole koskaan tehnyt uudenvuodenlupauksia. Ajattelin, että vaihtelu virkistää.

– Aina lupaan aloittaa laihdutuskuurin ja lupaan, että seuraavan uutena vuotena olen saavuttanut päämääräni ja olen sen 20 kiloa kevyempi.

– Tämä vuosi on ollut tylsä, mitäänsanomaton ja huonoja asioita täynnä. Yksi ilta mietin, mikä vuodessa 2011 on ollut parasta, enkä keksinyt mitään! Ensi vuonna aion uudistaa itseäni, kaveripiiriäni ja arvojani ja tehdä tulevasta vuodesta ikimuistoisen! Niin, että vuoden päästä tähän aikaan, kun mietin, mikä vuodessa oli parasta, tiedän paljon asioita mitä sanoa! Toivotan teille kaikille paljon onnea ja hyviä asioita vuodelle 2012!

– Lupaan antaa miehelleni enemmän omaa aikaa. Jokainen mies tarvitsee omaa aikaa!

– Olen miettinyt uudenvuodenlupaukseksi "syön ja liikun terveellisesti" – jos sitä kerkeäisi kesäkuntoon!

– Lupaan yrittää pysyä raittiina, siirtyä pikkuhiljaa takaisin vegaaniksi ja unohtaa ja antaa anteeksi kaikki menneet ja näin ikään kuin aloittaa kaiken alusta.

– Saisin opinnot hyvin päätökseen tekemällä paljon töitä.

– Aion antaa enemmän aikaa itselleni ja panostaa omaan hyvinvointiini. Alkuvuosi 2011 oli ihan hirveä, mutta päättyikin uuteen työpaikkaan, terveellisempään ja hyvinvoivaan vuoteen. Ensi vuonna näin ei pääse käymään.

– Miinus 5 kg. Opettelen syömään terveellisesti ja liikun samalla tavalla aktiivisesti.

– Lupaan , etten lottoa ensi vuoden puolella! Noista muutamista euroista, n. 10 € viikossa kertyy aikamoinen rahasumma, jonka voin käyttää johonkin hyödylliseen. Todennäköisyys, että voittaa suuren summan esim. lotossa on olematon.

– Ryhdyn vegaaniksi. Kasvissyöjänä olen ollut jo monta vuotta.

Ehdottomat päätökset eivät koskaan pidä

Yli puolet (noin 56 prosenttia) vastaajista ei aio solmia minkäänlaisia lupauksia uutenavuotena. Tämä päätös on syntynyt joko aiempien pieleen menneiden lupausten ansiosta tai tyytyväisyydestä elämään nykyisenlaisenaan. Lue alta, miksei lupauksia tehdä!

– Olen huomannut, että niin uutenavuotena kuin milloin tahansa muulloinkin tehdyt "ehdottomat päätökset" eivät koskaan muuta mitään tai pysy voimassa kovin pitkään. Sen sijaan perusteellisesti läpikäydyt asiat, jotka luonnostaan johtavat jonkin asian tai pinttyneen tavan muuttumiseen ovat oikeaa muutosta ja kehitystä. Yritän mieluummin pysytellä kartalla koko ajan siitä, mitä minulle ja läheisilleni kuuluu ja elää hetkien mukaisesti.

– Jonninjoutavaa höpötystä. Jos ihmisellä on asiat kunnossa, ei tarvitse mitään lupailla.

– Ne lupaukset, joita ihmiset tekee uutenavuotena, voi tehdä tänäänkin. Ei siihen tarvita vuoden vaihtumista. Ja kuitenkaan suurimpaan osaan ei löydy riittävästi motivaatiota, sillä suurin osa lupauksista kaatuu parissa viikossa. En väitä, etteikö poikkeuksia olisi! Kuitenkin kaikki omat päätökset on kiinni vain itsestä ja omasta motivaatiosta! Jos sitä on riittävästi, se pitää kyllä.

– Minusta uudenvuodenlupaukset on täyttä potaskaa. Miksi niitä pitäisi ylipäätään tehdä? Minulla ei ole edes mitään tarvetta tehdä uudenvuodenlupausta. En ole juoppo – ei tarvitse luvata mitään tipattomia kuukausia, eikä mitään muutakaan yhtä älytöntä. Paljon terveellisempää on tehdä näitä lupauksia päivittäin, vaikka omassa pääkopassaan, ja kontrolloida käytöstään ja tekemisiään useammin kuin kerran vuodessa!

– Enpä ole pahemmin saanut parannettua tapojani uudenvuoden lupauksilla. Myöskään mitkään "maanantaista lähtien" -lupaukset eivät ole pitäneet. Vain ne lupaukset, jotka ovat tulleet tässä ja nyt tilanteessa, ovat pitäneet. Esimerkiksi tupakanpolton lopetin siihen paikkaan, kun tuttavani sai keuhkosyöpädiagnoosin. Kerran päätin laihtua 5 kiloa, koska lempifarkkuni eivät sopineet, ja kilot tippuivat.

– En tee lupauksia enkä esitä toiveita. Vuosi sitten toivoin "tasaista yllätyksetöntä vuotta" edellisten vuosien vastapainoksi, mutta samalla ikävien yllätysten täyttämällä kaavalla jatkettiin. Nyt otan vastaan sen, mitä tulee ja nautin siitä. Lupauksia voisin tehdä itseni vuoksi, mutta en halua sitoa niitä uuteen vuoteen, vaan teen ja pidän ne silloin, kun se sopivalta tuntuu.


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja