Tutkimus: Kolmannes suomalaisista ei suojaa silmiään ilotulitteilta

TNS Gallupin tutkimuksen mukaan kolmannes suomalaisista ei suojaa silmiään ilotulitteita ampuessaan tai niitä lähistöltä katsellessaan.

TNS Gallupin tutkimuksen mukaan kolmannes suomalaisista ei suojaa silmiään ilotulitteita ampuessaan tai niitä lähistöltä katsellessaan. Erityisen huolestuttava tilanne on nuorten aikuisten keskuudessa. Heistä vain puolet suojaa silmänsä raketeilta.

Specsaversin TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan puolet 25–34-vuotiaista ei suojaa silmiään ilotulitteita ampuessaan tai niitä lähistöltä katsellessaan. Vielä enemmän silmien suojaamista laiminlyödään alle 25-vuotiaiden naisten keskuudessa, sillä heistä 64 % ei käytä suojalaseja. Myös alueellisia eroja suojalasien käytössä löytyy. Ahkerimmin suojalaseja käytetään Etelä-Suomessa (73 %), kun taas Itä- ja Pohjois-Suomessa suojalasien käyttäjiä on vain 55 % raketteja ampuvista tai katselevista.

Uuden vuoden juhlinnan lomassa on syytä muistaa, että suojalaseja kannattaa käyttää myös ilotulitteita katsellessa, vaikkei niitä itse ampuisikaan. Ilotulitteiden Suomessa aiheuttamista silmävammoista noin puolet syntyy katsojille ja sivullisille. Suojalasien käyttö ilotulitteita ampuessa on ollut pakollista jo vuodesta 2009.

– Helposti voi ajatella, että tavalliset silmälasit riittävät suojaamaan silmiä, mutta näin ei ole, sillä silmälaseissa ei ole sivusuojia. CE-merkittyjä suojalaseja voi ostaa suoraan rakettikauppiailta ja ne ovat helppo ja halpa keino suojautua vammoilta. Meillä aikuisilla on vastuu näyttää esimerkkiä lapsille. Suojalasien käytön pitäisi olla yhtä itsestään selvää kuin pipon käyttö pakkasella, optikko, kouluttaja Tapio Sohlberg Specsavers Finlandista kommentoi.

Uuden vuoden ilotulitteet ja räjähteet aiheuttavat vuosittain 30–40 silmävammaa eri puolilla Suomea. Lähes jokainen ilotulitteiden aiheuttama vamma voitaisiin välttää yksinkertaisesti noudattamalla turvaohjeita ja käyttämällä suojalaseja niin ilotulitetta sytytettäessä kuin ilotulitusta ulkona katsottaessa.

– Ilotulitteita ammuttaessa on muistettava yleinen turvallisuus. Raketit on aina ammuttava avoimella alueella yleisöstä poispäin. Myös ilotulitteita katselevan on huolehdittava riittävästä etäisyydestä ampumapaikkaan. Yleisesti ottaen terve järki ja suojalasit estävät tapaturmia tehokkaasti, Sohlberg kertoo.

Ilotulitteita saa ampua uuden vuoden aattona klo 18 ja 02 välisenä aikana.

Lue myös:

MTV3/Helmi, TNS Gallup

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja