Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tuoreyrteistä on moneksi – 5 luovaa tapaa käyttää joulun ylijäämäyrtit

Järvikylä
Julkaistu 22.12.2022 11:31

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: FAMIFARM

Ruukkuihin jääneet yrtit taipuvat kekseliäisiin käyttötapoihin, joista on iloa myös pitkälle välipäivien jälkeen.

Joulu on tunnetusti vuoden odotetuin ruokajuhla, jota vietettäessä pöydät täyttyvät sekä perinteisistä että moderneista herkuista. Erityisen tärkeässä roolissa makujen luomisessa ovat monipuoliset tuoreyrtit, joista on muodostunut ohittamaton osa suomalaista joulupöytää.

Joulun ykkösyrtti on tilli, jota käytetään erilaisten kalaruokien makujen elävöittäjänä. Klassiset rosmariini sekä timjami puolestaan ovat joulun liharuokien maustajia, ja timjami sopii myös loistavasti jälkiruokiin sekä jouluisiin salaatteihin.

Muita joulupöydästä tuttuja yrttejä ovat rosolliin sekä levitteisiin pehmeän sipulista makua tuova ruohosipuli sekä rakuuna, joka antaa herkullisen säväyksen erityisesti juureslaatikoihin. Vahva minttu kuuluu sekin suomalaiseen joulupöytään, ja se antaa raikkaan twistin esimerkiksi lohen marinadissa tai tuoreissa salaateissa käytettynä.

Joulun kokkailuihin hankittuihin ruukkuihin jää usein yrttejä, mutta ruokahävikkiin nuupahtaneetkaan yrtit eivät silti kuulu. Yrttien piristävää makua voi nimittäin hyödyntää myös joulun ylijäämäruokia yhdistävissä pitsoissa tai ruokaisissa salaateissa – yrteillä maustamisessa vain mielikuvitus on rajana. Lähde siis kokeilemaan uusia yrttiyhdistelmiä rohkeasti – lue alta viisi luovaa käyttötapaa joulun tuoreyrteille.

Yrttijääpalat

Rosmariinin, timjamin, mintun tai sitruunamelissan lehdet nostavat veden maun uudelle, raikkaammalle tasolle. Pilko ylijäämäyrttien lehtiä saksilla jääpalamuotteihin, täytä muotit vedellä, jäädytä ja käytä jääpalat veden ja muiden juomien raikastajana.

Kokeile myös uudenvuoden boolin raikastamista näyttävällä sekä pitkään säilyvällä yrttijääpalalla, jonka voi valmistaa suoraan isoon pakasterasiaan.

Yrttimaustepalat

Mitä tahansa yrttiä sekä öljyä yhdistävät yrttimaustepalat tuovat raikkaan säväyksen esimerkiksi pastoihin, keittoihin, salaatinkastikkeisiin tai pannulle. Valmista palat pilkkomalla yrtit jääpalamuottiin, mausta esimerkiksi chilillä ja mustapippurilla ja täytä muotti öljyllä. Pakasta ja käytä yrttimaustepalat ruoanlaitossa tarpeen mukaan. Palat säilyvät mainiosti pakastimessa.

Yrttimaustepalojen tapaan tai sileämmäksi ajettuna tehosekoittimessa voit valmistaa myös yrttiöljyä, joka käy sellaisenaan salaattiin tai ruoanlaittoon.

Herkullinen Provencen yrttiöljy 

MAINOS Famifarm yrttiöljy

Yrttipesto

Joulupöydästä jääneet kovat juustot sekä yrtit muuttuvat hetkessä herkulliseksi pestoksi, jolla maustuvat tavalliset leivät tai herkulliset pitsat. Kokeile esimerkiksi tillipestoa sekä joulun ylijäämäkaloja yhdistävää pitsaa tai terveellistä ruisnäkkäripitsaa, jonka voi maustaa perinteisestä basilikasta tai joulupöydästä jääneestä timjamista tai lehtipersiljasta valmistetulla pestolla.

MAINOS famifarm pesto

Katso reseptit Pesto Järvikylän tapaan ja Pienet ruisnäkkäripitsat

Maustevoi

Helppo maustevoi säilyy pakastimessa useiden kuukausien ajan, jolloin siitä voi napata palan aina tarpeen tullen. Murskaa valitsemasi yrtit morttelissa ja sekoita ne voihin. Kääri voipala pötköksi tuorekelmun sisään, pakasta ja käytä vaikkapa lihan maustamisessa tai tavallisena levitteenä.

MAINOS famifarm maustevoi

Helppo Maustevoi

Tuorejuustotahna

Herkullinen tuorejuustotahna valmistuu nopeasti blenderissä tai sauvasekoittimella. Sekoita keskenään maustamatonta tuorejuustoa, silputtua ruohosipulia, timjamia, salviaa, lehtipersiljaa tai muuta valitsemaasi yrttiä, loraus öljyä sekä mausta ripauksella suolaa, sokeria, mustapippuria. Anna maustua yön yli sekä käytä kastikkeen pohjana tai leivällä.

Resepti Salvia-lehtipersiljatahna

MAINOS famifarm tahna

Lisää aiheesta:

Joko testasit hittinuudelit? Vähällä vaivalla terveellinen herkkuruoka!Makua ja vaihtelua ruokaan – 7 vinkkiä tuoreiden yrttien käyttöönLöytyykö kaapistasi säilyketonnikalaa? Paras tonnikalaresepti on tässä – helppoa kuin mikä, ja saat pastaa sekä salaattiaJoko hyödynnät voikukkia ruoanlaitossa? Kokeile kesäistä reseptiä!Takapihan villiyrtit ovat nyt parhaimmillaan – näin hyödynnät luonnon vitamiinipommit keittiössäTalven paras purkkisalaatti on nerokas: Säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa – "helpottaa arkea ja on edullinen"