Ruukkuihin jääneet yrtit taipuvat kekseliäisiin käyttötapoihin, joista on iloa myös pitkälle välipäivien jälkeen.
Joulu on tunnetusti vuoden odotetuin ruokajuhla, jota vietettäessä pöydät täyttyvät sekä perinteisistä että moderneista herkuista. Erityisen tärkeässä roolissa makujen luomisessa ovat monipuoliset tuoreyrtit, joista on muodostunut ohittamaton osa suomalaista joulupöytää.
Joulun ykkösyrtti on tilli, jota käytetään erilaisten kalaruokien makujen elävöittäjänä. Klassiset rosmariini sekä timjami puolestaan ovat joulun liharuokien maustajia, ja timjami sopii myös loistavasti jälkiruokiin sekä jouluisiin salaatteihin.
Muita joulupöydästä tuttuja yrttejä ovat rosolliin sekä levitteisiin pehmeän sipulista makua tuova ruohosipuli sekä rakuuna, joka antaa herkullisen säväyksen erityisesti juureslaatikoihin. Vahva minttu kuuluu sekin suomalaiseen joulupöytään, ja se antaa raikkaan twistin esimerkiksi lohen marinadissa tai tuoreissa salaateissa käytettynä.
Joulun kokkailuihin hankittuihin ruukkuihin jää usein yrttejä, mutta ruokahävikkiin nuupahtaneetkaan yrtit eivät silti kuulu. Yrttien piristävää makua voi nimittäin hyödyntää myös joulun ylijäämäruokia yhdistävissä pitsoissa tai ruokaisissa salaateissa – yrteillä maustamisessa vain mielikuvitus on rajana. Lähde siis kokeilemaan uusia yrttiyhdistelmiä rohkeasti – lue alta viisi luovaa käyttötapaa joulun tuoreyrteille.
Yrttijääpalat
Rosmariinin, timjamin, mintun tai sitruunamelissan lehdet nostavat veden maun uudelle, raikkaammalle tasolle. Pilko ylijäämäyrttien lehtiä saksilla jääpalamuotteihin, täytä muotit vedellä, jäädytä ja käytä jääpalat veden ja muiden juomien raikastajana.
Kokeile myös uudenvuoden boolin raikastamista näyttävällä sekä pitkään säilyvällä yrttijääpalalla, jonka voi valmistaa suoraan isoon pakasterasiaan.
Yrttimaustepalat
Mitä tahansa yrttiä sekä öljyä yhdistävät yrttimaustepalat tuovat raikkaan säväyksen esimerkiksi pastoihin, keittoihin, salaatinkastikkeisiin tai pannulle. Valmista palat pilkkomalla yrtit jääpalamuottiin, mausta esimerkiksi chilillä ja mustapippurilla ja täytä muotti öljyllä. Pakasta ja käytä yrttimaustepalat ruoanlaitossa tarpeen mukaan. Palat säilyvät mainiosti pakastimessa.
Yrttimaustepalojen tapaan tai sileämmäksi ajettuna tehosekoittimessa voit valmistaa myös yrttiöljyä, joka käy sellaisenaan salaattiin tai ruoanlaittoon.
Herkullinen Provencen yrttiöljy
Yrttipesto
Joulupöydästä jääneet kovat juustot sekä yrtit muuttuvat hetkessä herkulliseksi pestoksi, jolla maustuvat tavalliset leivät tai herkulliset pitsat. Kokeile esimerkiksi tillipestoa sekä joulun ylijäämäkaloja yhdistävää pitsaa tai terveellistä ruisnäkkäripitsaa, jonka voi maustaa perinteisestä basilikasta tai joulupöydästä jääneestä timjamista tai lehtipersiljasta valmistetulla pestolla.
Katso reseptit Pesto Järvikylän tapaan ja Pienet ruisnäkkäripitsat
Maustevoi
Helppo maustevoi säilyy pakastimessa useiden kuukausien ajan, jolloin siitä voi napata palan aina tarpeen tullen. Murskaa valitsemasi yrtit morttelissa ja sekoita ne voihin. Kääri voipala pötköksi tuorekelmun sisään, pakasta ja käytä vaikkapa lihan maustamisessa tai tavallisena levitteenä.
Helppo Maustevoi
Tuorejuustotahna
Herkullinen tuorejuustotahna valmistuu nopeasti blenderissä tai sauvasekoittimella. Sekoita keskenään maustamatonta tuorejuustoa, silputtua ruohosipulia, timjamia, salviaa, lehtipersiljaa tai muuta valitsemaasi yrttiä, loraus öljyä sekä mausta ripauksella suolaa, sokeria, mustapippuria. Anna maustua yön yli sekä käytä kastikkeen pohjana tai leivällä.
Resepti Salvia-lehtipersiljatahna
Uusimmat
-
05:44
CNN: Jo seitsemäs poliisi hyllytetty mustan miehen kuolemaan johtaneen pahoinpitelyn jälkeen Yhdysvalloissa
-
05:40
Saksa lupaa Brasilialle miljoonia ympäristönsuojeluun – "Brasilia on Maan keuhkot – meidän täytyy auttaa sitä"
-
05:33
Venäjä rikkoi valtiosopimusta ja poisti suomalaisen sotamuistomerkin – tältä näytti Koiviston sankarihauta
-
05:28
Yhdysvaltain presidentti Biden ei kannata F-16-hävittäjien toimittamista Ukrainalle
-
22:13
Turkin peli herättää kysymyksiä Suomenlahden molemmin puolin: "Lillumme keskellä myrkyllistä lientä"
-
21:57
NHL-sopimus puretaan – SM-liigassa viime keväänä dominoineelle Anton Levtchille näytettiin ovea
-
21:38
Risto E.J. Penttilä: Tässä tapauksessa Suomi voisi mennä Natoon ilman Ruotsia
-
21:32
Suomeen jälleen hiihdon MM-mitali!
-
21:23
Tällaisia haasteita sotaa pakenevat ukrainalaiset kohtaavat Suomessa: englantia puhuvalle Natalialle sanottiin toistuvasti ei
-
21:04
Näin Ensitreffit-parin Jannen ja Einon suhteelle kävi syöpätulosten tultua: "Siinä vaiheessa viimeistään kävi ilmi"
-
20:52
HS: Roman Rotenbergiä epäillään rikoksesta
-
20:39
Yli kaksi kolmasosaa Närpiön kasvihuoneista on suljettu – satoja työntekijöitä lomautettu: "Töitä otsalamppujen valossa"
-
20:36
Nyrkkeilyliiton mieli muuttui taas – kuohuttanutta Venäjä-kantaa sorvattiin jälleen uuteen uskoon
-
20:21
Näin skotlantilainen lottomiljönääri tuhlasi 45 miljoonaa euroa kahdeksassa vuodessa – kuolinpesä paljastaa törsäyskohteet
-
19:59
Valioliigassa sukeltava Everton teki valintansa – tässä on Frank Lampardin korvaaja
-
19:54
Pakistanin moskeijaräjähdyksen uhriluku kasvaa – ainakin 60 kuollut: "Lisää ruumiita tuodaan ulos"
-
19:15
Se on siinä! Musta aukko "söi" tähden – kuvat herkkuhetkestä julki: "Pyöritämme edelleen päitämme"
-
19:04
Ensitreffit-Janne kertoo vihdoin syöpätutkimusten tulokset: "Erikoinen kesä kaiken kaikkiaan"
-
19:02
Suomalaisten keittiöissä on oleellinen ongelma, joka voi vaikuttaa ruoan makuun: "Virhe on tapahtunut jo 70 vuotta sitten"
-
19:01
Erikoishaastattelu! Näin suosittu Tuplakääk-podcast sai alkunsa – Enni ja Kirsikka yrittivät ensin houkutella ystäviään mukaan: "Annoimme potkut"
-
Lataa lisää