Mainos

Tuoreyrteistä on moneksi – 5 luovaa tapaa käyttää joulun ylijäämäyrtit

Ruukkuihin jääneet yrtit taipuvat kekseliäisiin käyttötapoihin, joista on iloa myös pitkälle välipäivien jälkeen.

Joulu on tunnetusti vuoden odotetuin ruokajuhla, jota vietettäessä pöydät täyttyvät sekä perinteisistä että moderneista herkuista. Erityisen tärkeässä roolissa makujen luomisessa ovat monipuoliset tuoreyrtit, joista on muodostunut ohittamaton osa suomalaista joulupöytää.

Joulun ykkösyrtti on tilli, jota käytetään erilaisten kalaruokien makujen elävöittäjänä. Klassiset rosmariini sekä timjami puolestaan ovat joulun liharuokien maustajia, ja timjami sopii myös loistavasti jälkiruokiin sekä jouluisiin salaatteihin.

Muita joulupöydästä tuttuja yrttejä ovat rosolliin sekä levitteisiin pehmeän sipulista makua tuova ruohosipuli sekä rakuuna, joka antaa herkullisen säväyksen erityisesti juureslaatikoihin. Vahva minttu kuuluu sekin suomalaiseen joulupöytään, ja se antaa raikkaan twistin esimerkiksi lohen marinadissa tai tuoreissa salaateissa käytettynä.

Joulun kokkailuihin hankittuihin ruukkuihin jää usein yrttejä, mutta ruokahävikkiin nuupahtaneetkaan yrtit eivät silti kuulu. Yrttien piristävää makua voi nimittäin hyödyntää myös joulun ylijäämäruokia yhdistävissä pitsoissa tai ruokaisissa salaateissa – yrteillä maustamisessa vain mielikuvitus on rajana. Lähde siis kokeilemaan uusia yrttiyhdistelmiä rohkeasti – lue alta viisi luovaa käyttötapaa joulun tuoreyrteille.

Yrttijääpalat

Rosmariinin, timjamin, mintun tai sitruunamelissan lehdet nostavat veden maun uudelle, raikkaammalle tasolle. Pilko ylijäämäyrttien lehtiä saksilla jääpalamuotteihin, täytä muotit vedellä, jäädytä ja käytä jääpalat veden ja muiden juomien raikastajana.

Kokeile myös uudenvuoden boolin raikastamista näyttävällä sekä pitkään säilyvällä yrttijääpalalla, jonka voi valmistaa suoraan isoon pakasterasiaan.

Yrttimaustepalat

Mitä tahansa yrttiä sekä öljyä yhdistävät yrttimaustepalat tuovat raikkaan säväyksen esimerkiksi pastoihin, keittoihin, salaatinkastikkeisiin tai pannulle. Valmista palat pilkkomalla yrtit jääpalamuottiin, mausta esimerkiksi chilillä ja mustapippurilla ja täytä muotti öljyllä. Pakasta ja käytä yrttimaustepalat ruoanlaitossa tarpeen mukaan. Palat säilyvät mainiosti pakastimessa.

Yrttimaustepalojen tapaan tai sileämmäksi ajettuna tehosekoittimessa voit valmistaa myös yrttiöljyä, joka käy sellaisenaan salaattiin tai ruoanlaittoon.

Yrttipesto

Joulupöydästä jääneet kovat juustot sekä yrtit muuttuvat hetkessä herkulliseksi pestoksi, jolla maustuvat tavalliset leivät tai herkulliset pitsat. Kokeile esimerkiksi tillipestoa sekä joulun ylijäämäkaloja yhdistävää pitsaa tai terveellistä ruisnäkkäripitsaa, jonka voi maustaa perinteisestä basilikasta tai joulupöydästä jääneestä timjamista tai lehtipersiljasta valmistetulla pestolla.

Maustevoi

Helppo maustevoi säilyy pakastimessa useiden kuukausien ajan, jolloin siitä voi napata palan aina tarpeen tullen. Murskaa valitsemasi yrtit morttelissa ja sekoita ne voihin. Kääri voipala pötköksi tuorekelmun sisään, pakasta ja käytä vaikkapa lihan maustamisessa tai tavallisena levitteenä.

Helppo Maustevoi

Tuorejuustotahna

Herkullinen tuorejuustotahna valmistuu nopeasti blenderissä tai sauvasekoittimella. Sekoita keskenään maustamatonta tuorejuustoa, silputtua ruohosipulia, timjamia, salviaa, lehtipersiljaa tai muuta valitsemaasi yrttiä, loraus öljyä sekä mausta ripauksella suolaa, sokeria, mustapippuria. Anna maustua yön yli sekä käytä kastikkeen pohjana tai leivällä.


Lue myös:

    Uusimmat