Ruukkuihin jääneet yrtit taipuvat kekseliäisiin käyttötapoihin, joista on iloa myös pitkälle välipäivien jälkeen.
Joulu on tunnetusti vuoden odotetuin ruokajuhla, jota vietettäessä pöydät täyttyvät sekä perinteisistä että moderneista herkuista. Erityisen tärkeässä roolissa makujen luomisessa ovat monipuoliset tuoreyrtit, joista on muodostunut ohittamaton osa suomalaista joulupöytää.
Joulun ykkösyrtti on tilli, jota käytetään erilaisten kalaruokien makujen elävöittäjänä. Klassiset rosmariini sekä timjami puolestaan ovat joulun liharuokien maustajia, ja timjami sopii myös loistavasti jälkiruokiin sekä jouluisiin salaatteihin.
Muita joulupöydästä tuttuja yrttejä ovat rosolliin sekä levitteisiin pehmeän sipulista makua tuova ruohosipuli sekä rakuuna, joka antaa herkullisen säväyksen erityisesti juureslaatikoihin. Vahva minttu kuuluu sekin suomalaiseen joulupöytään, ja se antaa raikkaan twistin esimerkiksi lohen marinadissa tai tuoreissa salaateissa käytettynä.
Joulun kokkailuihin hankittuihin ruukkuihin jää usein yrttejä, mutta ruokahävikkiin nuupahtaneetkaan yrtit eivät silti kuulu. Yrttien piristävää makua voi nimittäin hyödyntää myös joulun ylijäämäruokia yhdistävissä pitsoissa tai ruokaisissa salaateissa – yrteillä maustamisessa vain mielikuvitus on rajana. Lähde siis kokeilemaan uusia yrttiyhdistelmiä rohkeasti – lue alta viisi luovaa käyttötapaa joulun tuoreyrteille.
Yrttijääpalat
Rosmariinin, timjamin, mintun tai sitruunamelissan lehdet nostavat veden maun uudelle, raikkaammalle tasolle. Pilko ylijäämäyrttien lehtiä saksilla jääpalamuotteihin, täytä muotit vedellä, jäädytä ja käytä jääpalat veden ja muiden juomien raikastajana.




