Mainos

Tuoreella morsiamella todettiin dementia vain 31-vuotiaana: "Vanhasta Beckystä ei ole paljoakaan jäljellä"

Elämänsä onnellisinta aikaa eläneen naisen maailma muuttui kuin taikaiskusta dementia-diagnoosin myötä. Vaikka diagnoosin saamisesta on vain vuosi, kolmekymppinen nainen tarvitsee jo nyt ympärivuorokautista hoitoa. 

Hiihdonopettajana toimineen Becky Barlettan diagnoosi yllätti perheen lisäksi myös lääkärit, joiden mukaan nainen on nuorin dementiapotilas, jonka he ovat koskaan tavanneet. Barletta oli vasta 31-vuotias diagnoosin saatuaan.

Aluksi perhe ja työkaverit luulivat naisen muuttuneen käytöksen johtuvan häästressistä, sillä ensimmäiset oireet ilmaantuivat tämän häiden aikoihin. Unohtelu ja sopimaton käytös olivat lopulta asiota, jotka saivat Beckyn siskon Sophien huolestumaan sisarestaan toden teolla. Sophie oli henkilö, joka sai kannustettua Beckyn testeihin, joissa perinnöllinen muistisairaus lopulta paljastui.

– Monet ihmiset ajattelevat, että se on väistämätön osa ikääntymistä, mutta se ei ole sitä. Se on sairaus, Sophie muistuttaa dementian todellisesta luonteesta.

Samaan aikaan, kun Sophie joutuu seuraamaan vierestä sisarensa kunnon heikkenemistä, hän joutuu elämään tiedon kanssa, että Beckyn tapaus ei välttämättä jää heidän perheensä viimeiseksi.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Koska se on perinnöllistä, elän pelossa, että joko minä tai lapseni voimme saada sen. Siskoni heikkenemisen seuraaminen on päivittäinen muistutus siitä, kuinka julma tämä sairaus voi oikein olla, Sophie kertoo.

"Äitinä oleminen oli kaikki mitä hän halusi"

Valitettavasti Beckyn tulevaisuus ei näytä kovin valoisalta. Vuoden aikana naisen kunto on heikentynyt heikentymistään, ja hänen persoonallisuutensa on muuttunut todella paljon entiseen iloiseen itseensä verrattuna. Jo nyt Becky tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa, ja on hyvin epätodennäköistä, että Becky eläisi enää kymmenen vuoden päästä.

– He sanovat, että mitä nuorempi potilas on, sitä nopeammin se voi edetä, ja se onkin edennyt hyvin nopeasti. Vanhasta Beckystä ei ole paljoakaan jäljellä. Hän toistelee meille samoja tarinoita ja sanoo sopimattomia asioita, Beckyn sisko Sophie kertoo.

Sophien kertoo, että Beckyn saattaa esimerkiksi pyytää vastaantulijoita ääntelemään tai muuta vastaavaa. Tämän kaltaiset hetket ovat naisen mukaan todella vaikeita.

– Ei ole kyse siitä, että häpeäisin, vaan sitä on todella surullista katsella, nainen toteaa.

Oman ja siskonsa tulevaisuuden lisäksi Sophie kertoo olevansa huolissaan myös Beckyn aviomiehestä Lucasta, sillä lapsista haaveileva pariskunta ei ennättänyt olla naimisissa kovinkaan pitkään ennen diagnoosin saamista. 

– Äitinä oleminen oli kaikki, mitä hän halusi, ja yhä edelleenkin hän toistelee, että kolme on maaginen numero, koska hän halusi aina kolme lasta. Hän halusi aina lapsia, mutta he eivät ehtineet yrittää ennen kuin kaikki tapahtui, Sophie kertoo siskonsa unelmista.

Enemmän kuin mitään muuta perhe toivoo, että sairauteen keksittäisiin parannuskeino, jotta kukaan ei joutuisi seuraamaan taudin kehittymistä avuttomana sivusta. 

***

25:27

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja