Mainos

Tuore tutkimus väittää: Lasten hankkiminen ei tee sinusta onnellista

Lapsen saaminen tuo vanhemmille ainoastaan hetkellisen ilon tunteen, joka "varisee" pois noin vuoden kuluessa.

Vanhempien onnellisuuteen keskittyvässä kansainvälisessä tutkimuksessa analysoitiin neljästä maasta kerättyjä tietoja. Mukana oli pariskuntia ja vanhempia Yhdysvalloista, Saksasta, Isosta-Britanniasta ja Australiasta.

Tutkimuksessa selvisi, että vanhemmuuden hehku kestää tyypillisesti noin 12 kuukauden ajan. Vaikka vanhemmuuteen liitetty onni lievenee ajan myötä, puolison mukanaan tuomat positiiviset vaikutukset sen sijaan eivät haalistu.

Arkipäiväistyminen haalistaa onnen tunnetta

Ranskalaisen Paris School of Economicsin tutkija Andrew Clarkin mukaan tutkimuksessa kävi ilmi, että lapsen saannilla ei ole merkittävää tai pitkäkestoista vaikutusta vanhempiin.

– Lapset ovat hyvä idea ja niiden harkitseminen on hyvä idea. Niiden hankkiminen on hyvä idea. Niiden hankkiminen on hyvä idea 12 kuukauteen saakka, Clark toteaa.

Tutkimuksessa analysoitiin äitien ja isien tuntemuksia ensimmäisinä neljänä vuotena lapsen saamisen jälkeen. Tutkijat myöntävät, että pidempikestoisempi tutkimus olisi saattanut tuottaa erilaisen tuloksen. Vanhempien onnellisuus saattaa nimittäin kasvaa taas vanhemmalla iällä, jos he saavat lapsiltaan kaipaamaansa apua ja tukea. 

Vaikea asia mitattavaksi 

Selvittääkseen vanhempien onnellisuutta tutkimuksessa vertailtiin vanhempien kokemaa onnellisuutta ennen ja jälkeen lapsen saamisen.

Vanhempien onnellisuus ja tyytyväisyys elämään kasvoi pian lapsen saannin jälkeen 0,25 pisteellä. Kaikkein onnellisimpia olivat englantilaiset vanhemmat. Ilo haalistui kuitenkin suuressa osassa tapauksista takaisin nollaan viimeistään kahden vuoden kuluessa. 

Tämä johtuu tutkijoiden mukaan pääasiassa siitä, että syntymä on jännittävä ja odotettu asia, mutta tilanne tasaantuu ja arkipäiväistyy ajan kuluessa. Tutkijat kuitenkin myöntävät, että lapsen mukanaan tuomaa iloa on vaikea mitata.  

Lähde: Dailymail 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.