Mainos

Tuore elämäkerta on varsinainen järkäle: 500 sivua talouspolitiikkaa Sailaksen vinkkelistä

Jarkko Vesikansa: Laman taittaja Raimo Sailas ja kolme talouskriisiä -elämäkertakirja on hurja järkäle. Liki 500 sivua talouspolitiikkaa Sailaksen vinkkelistä. Kirja kuitenkin alkaa kuin Suomen sodanjälkeiseen historiaan sijoittuva romaani. 

"Kesä 1945 veteli viimeisiään. Säät olivat jo kylmenneet ja illat tummuneet. Kalajokilaaksossa kunnanlääkäreillä oli yksi toive ylitse muiden: kunpa tässä pohjoisessa, peltoaukeiden, latojen ja soiden hallitsemassa tasaisessa jokilaaksossa vältyttäisiin kulkutaudeilta."

Niukkuus oli arkea Sailaksen lapsuudessa ja nuoruudessa, ja ajoittain myös ankara työttömyys. Ansiosidonnaista ei oltu vielä keksitty, mutta korvausta vastaan osa työttömistä pääsi työttömyystöihin. Kuivatusojaa lapioi talvipakkasessa myös Raimo Sailaksen isä Aarne Sailas.

"Työttömyyden riivaamat miehet olivat polkeneet paikalle pyörillä eri puolilta pitäjää. Pakkanen paukkui ja maassa oli lunta lähes metrin verran, mutta kaivamaan oli ryhdyttävä. Työnjohtajien pitämän käskynjaon jälkeen miehet alkoivat lapioida lunta pois. Sitten pari työmiestä asetti routaiseen maahan räjähdyspanokset, ja pum, maa ja lumi pöllysivät kuin sodassa, josta monilla oli eläviä muistoja.

Työmiehet astuivat räjähdyksen repimiin monttuihin ja alkoivat kaivaa. He takoivat jäistä maata rautakangilla ja -lapioilla. Lihakset lämpenivät ja hiki alkoi virrata. Jotkut riisuivat paitansa, sitä ei ollut varaa kastella, muuten edessä olisi kylmä pyöräkyyti kotiin. Kaikilla ei ollut varaa vaihtovaatteisiin. Paitansa riisuneiden miesten luisevan lihaksikkaat selät höyrysivät pakkasen keskellä."

Nuoruusmuisto on niin vahva, että Sailakselta ei ole herunut ymmärrystä poliitikoille ja tutkijoille, jotka ovat nostaneet esille työelämän huonontumisen.

– Turhia valittavat, Sailaksen kerrotaan kirjan mukaan tuhahtaneen.

Lapsena Sailas innostui kirjoista, urheilusta ja shakista. Epävirallisista tehtäväshakin MM-kilpailuista irtosi jopa maailmanmestaruus mutta urheilussa muut olivat nopeampia.

"Seiväshypyssä ennätystulokseksi jäi 3 metriä 30 senttiä."

Sailas oli hyvin verkottunut

Työssään valtiovarinministeriössä Sailas verkottui sekä oikealle että vasemmalle ja myös elinkeinoelämän ja ay-liikkeen suuntaan. 

Päivää ennen kun SKOP-pankki kaatui valtion syliin, Sailas osallistui pääjohtaja Christopher Wegeliuksen isännöimälle rapuillalliselle. Tunnelma oli kirjan mukaan epätodellinen.

"Sailas ja hänen vaimonsa Seija aistivat, että kaikki ei ollut kuten päällepäin näytti." Isäntä oli jäykähkö mutta ei inaustakaan siitä, että pankki oli juuri kaatumaisillaan." 

"Seuraavana päivänä jysähti." Suomen Pankki tiedotti ottavansa SKOP:n haltuunsa."

Jukka Hienoseen (muun muassa Stockmann, Finnair, SRV) tutustui vahingossa, kun Hienosen sihteeri lähetti kutsun väärälle Sailakselle. Sihteerille ei tullut mieleenkään, että Sailaksia olisi enemmän. 

Velipoika Harri Sailas oli tuolloin KOP:in pankinjohtaja, sittemmin hän toimi myös Ilmarisen toimitusjohtajana ja on nyt Finavian hallituksen puheenjohtaja. 

1:54

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.