Tuontitomaatti vai kotimainen? Tämä on ilmaston kannalta parempi valinta

Vielä toistaiseksi espanjalaisen tuontitomaatin ilmastokuorma on talvisin kotimaista kasvihuonetomaattia pienempi.

– Espanjalaisen kasvihuonetomaatin ilmastovaikutus on noin 300-600 kiloa ja kotimaisen öljyä energianaan käyttävän kasvihuoneen tomaattien ilmastovaikutus on 3 000 kilon luokkaa, vertaa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) tutkija Frans Silvenius.

Kotimaisen kasvihuonetomaatin ilmastokuormitus vähenee kuitenkin koko ajan, kun kasvihuoneet siirtyvät käyttämään öljyn sijaan uusiutuvia energianlähteitä. Tällä hetkellä noin viidesosa Suomen kasvihuoneista käyttää uusiutuvia.

– Uusiutuvaa kotimaista energiaa käyttävän kasvihuoneen tomaatin ilmastokuorma on saman suuruinen kuin espanjalaisen kasvihuonetomaatin eli noin 300 kilon luokkaa. Tässä luvussa eivät ole mukana espanjalaisen tomaatin kuljetuksesta Suomeen syntyvät ilmastovaikutukset eli tässä tapauksessa kotimainen on vähemmän ilmastoa kuormittava vaihtoehto, laskee Silvenius.

Energian osuus kasvihuoneviljelyn ilmastovaikutuksista on yli 90 prosenttia. Uusiutuvan energian käyttöön siirtyminen pudottaisi ilmastovaikutuksia jopa 85 prosentilla.

Kuluttajan vaikea tehdä oikeita valintoja

Ongelma on kuitenkin se, ettei tomaattien ostaja tiedä, millaisia energianlähteitä missäkin kasvihuoneessa käytetään. Tänään julkistetun laskurin avulla kasvihuoneviljelijät voivat laskea oman tuotantonsa ilmastovaikutukset. Tomaattipaketin kylkeen ilmastomerkintää ei kuitenkaan ole ihan heti tulossa.

– Hiilijalanjälkimerkintöjä kehitetään koko ajan. Ehkä puolen vuoden tai vuoden sisällä selviää, onko tuottajilla halua ottaa käyttöön ilmastomerkki tomaattipakkauksiin, sanoo MTT:n tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri.

Kasvihuonetuottaja Johanna Smith suosittelee kuluttajille närpiöläisiä kasvihuonetomaatteja. Neljäsosa Suomen kasvihuoneviljelmistä sijaitsee juuri Närpiössä.

– Kannattaa valita närpiöläisiä tomaatteja, koska meillä suurin osa talviviljelijöistä käyttää jo uusiutuvaa kotimaista energiaa.

Myös Kauppapuutarhaliitossa puolustetaan kotimaista tuotantoa.

– Suosittelisin ympäristötietoiselle kuluttajalle kotimaista kasvihuonetomaattia espanjalaisen sijaan. Espanjalaisella tomaatilla on muita kielteisiä ympäristövaikutuksia esimerkiksi torjunta-aineita käytetään enemmän ja viljelmillä on paljon surkeissa oloissa eläviä afrikkalaisia siirtotyöläisiä, muistuttaa Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen.

Vihannesten osuus suomalaisten ilmastokuormasta pieni

Suomessa on noin 5 000 kasvihuoneyritystä, joista tomaatteja tuottaa yli 460 ja kurkkuja reilut 300. Vuodessa tuotetaan 40 miljoonaa kiloa tomaatteja ja 37 miljoonaa kiloa kurkkuja. Niiden yhteenlaskettu ilmastokuormitus on noin 47 kiloa suomalaista kohden vuodessa. Kun suomalaisen aiheuttama ilmastokuormitus on keskimäärin 10 000 kiloa vuodessa, kotimaisten vihannesten osuus siitä on noin 0,5 prosenttia.

– Se vastaa yhdensuuntaista laivamatkaa Helsingistä Tallinnaan tai lentomatkaa Helsingistä Turkuun tai vajaata kolmea kiloa naudanlihaa. Se on arvostuskysymys, mistä ihminen kerää ilmastokuormituksensa, huomauttaa Jyrki Jalkanen.

Hän myös sanoo, etteivät kuluttajat kysele mitenkään aktiivisesti kasvihuoneviljelyn ilmastovaikutuksista.

– Aika vähän meille Kauppapuutarhaliittoon tulee kyselyjä aiheesta. Odotin myös, että Facebook-sivuillamme keskusteltaisiin enemmän ilmastovaikutuksista.

Suomessa syötävästä tomaatista 63 prosenttia on kotimaista.

Katso lisää tietoa kasvihuoneviljelyn hiilijalanjäljestä Kauppapuutarhaliiton sivuilta.

Katso myös maa- ja metsätalousministeriön tiedote kasvihuonetuotannon ilmastovaikutuksista.

Lue myös:

    Uusimmat