Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Ravintola rakensi oman kasvihuoneen – "Minua on aina ahdistanut, että talvikuukausina meille roudataan kasviksia toiselta puolelta maapalloa"

2:03Ravintola rakensi oman kasvihuoneen - vastuullisuudesta on tullut entistä tärkeämpi tekijä ravintola-alallaVideo: Espoon Keilaniemessä sijaitseva Foodhub-ravintola rakensi oman kasvihuoneen toimistorakennuksen kellariin.MTV
Julkaistu 26.08.2021 10:54
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

pmakipetaja

Vastuullisuudesta on tullut entistä tärkeämpi tekijä myös ravintola-alalla. Espoon Keilaniemessä sijaitseva lounasravintola rakensi oman kasvihuoneen, jossa tuotetaan muun muassa salaattia ja tomaatteja ravintolan omaan käyttöön. Oma tuotanto on myös lisännyt kasvisruuan suosiota ravintolassa. 

Kasvihuone sijaitsee Espoon Keilanimessä toimistorakennuksen kellarissa. Siellä kasvatetaan salaattia, tomaattia ja chiliä samassa rakennuksessa sijaitsevan lounasravintolan tarpeisiin. Salaatti kasvaa viidessä viikossa sadonkorjuuvaiheeseen ja tomaatti kolmessa kuukaudessa.

– Minua on itseäni aina kokki-keittiömestarina ahdistanut ajatus siitä, että meille talvikuukausina roudataan kasviksia ja yrttejä toiselta puolelta maapalloa. Koronasulkuajan iskiessä ei ainkaan helpottunut kasvisten saaminen, kertoo kasvihuoneen rakennusidean syntymisestä keittiömestari Kasper Sjöholm Sodexon Foodhub-ravintolasta.

Salaattien vesiviljely, Espoo
Vesiviljelyssä salaatit kasvavat mullan sijaan vedessä.MTV

Laajentamissuunnitelmat jo valmiina

Korona-aika on pudottanut lounasravintolan asiakasmäärää huomattavasti ja kasvihuoneen tuotanto riittää tällä hetkellä alkuviikon vihersalaattiannoksiin. Laajentamissuunnitelmat ovat jo valmiina.

– Tämä on meidän promohuone ja tämä tulee kasvamaan. Meillä on jo seinän takana varattuna tilaa ja mahdollisesti myös muihin kerroksiin ja katolle asti. Meidän omavaraisuus tulee olemaan varmasti viittä prosenttia korkeammalla jo seuraavan vuoden aikana, arvioi Sjöholm.

Suunnitelmissa on myös kasvihuoneiden rakentaminen muihinkin saman omistajan ravintoloihin.

Ravintolan kasvihuone, keittiömestari Kasper SjöholmOmasta kasvihuoneesta saadaan tällä hetkellä riittävästi salaattia lounasravintolan parin päivän vihersalaattiannoksiin.MTV

Ruokavalinnoilla suuri vaikutus ilmastopäästöihin

Tutkija kiittelee ideaa.

– Tämä on ihan loistava startti asialle. Me kaikki tiedetään, että ympäristökestävyyden kannalta pitäisi syödä enemmän kasviksia. Loistavaa, jos saadaan läheltä hyvänmakuisia, pienen ympäristökuormituksen omaavia kasviksia, innostuu Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Katajajuuri muistuttaa, että ruokavalinnoilla on suuri merkitys myös ilmastonmuutoksen kannalta.

– Kaikista Suomen kasvihuonekaasupäästöistä noin neljäsosa tulee ruokajärjestelmästä. Kulutusta kun tarkastellaan, neljäsosa kaikkien kuluttajien hiilijalanjäljestä tulee syömisestä, päivittäisistä ruokavalinnoista. Ruokavalinnoilla on yhtä suuri merkitys kuin asumisella tai liikkumisella. Rehevöitymisessä ja monimuotoisuudessa ruokavalinnat ovat vielä suuremmassa roolissa, huomauttaa Katajajuuri.

Ravintolan kasvihuone, Espoo, salaatitSalaatit kasvavat viidessä viikossa korjuukypsiksi.MTV

Oma tuotanto lisäsi kasvisruuan suosiota

Seuraava askel voisikin olla se, että ruokailijoille tarjotaisiin tietoa siitä, miten suuri heidän valitsemansa ruoka-annoksen hiilijalanjälki on.

– Myös erilaisten kasvisruokien välillä on eroa hiilijalanjäljessä. Yhtä lailla tiedon pitäisi olla näkyvillä eläinperäisten tuotteiden osalta. Moni meistä syö edelleen sekaruokaa ja olisi tärkeää, että kuluttajat voisivat valita lihatuotteista sen pienimmän kuormituksen omaavan tuotteen. Me tarvitaan tulevaisuudessa vertailukelpoista tietoa erilaisten ruoka-aineiden ja ruoka-annosten hiilijalanjäljistä, vesijalanjäljistä ja rehevöitymisestä, luettelee Katajajuuri.

Foodhub-ravintolassa oma tuotanto on lisännyt kasvisruuan suosiota.

– Tieto siitä, että on paikan päällä kasvatettua, on toiminut todella hyvänä puskurina siihen, että kasvisruuan määrä ja menekki on kasvanut hyvin paljon, toteaa Sjöholm.

Lisää aiheesta:

Pro Vege vaatii: Kasvisruokapäivästä luovuttavaKatoaako liha kouluruokaloista ja lounasravintoloista? Näin uudet ravitsemussuositukset vaikuttavatTyöpaikkalounastaja ei luovu ateriastaan, vaikka elinkustannukset lyövät silmilleSuomalaisella kasvihuonealalla merkittävä muutos: "Kun moni tekee samaa asiaa yhtä aikaa, niin tulee tällaista jälkeä"Suosikkihedelmällä tuhoisa vaikutus maailman vesitilanteelle – seuraava trendituote kuluttaa vettä vieläkin enemmänVain syöty kasvis on terveellinen – miksi suomalaiset sortuvat samaan mokaan yhä uudestaan?
KotimaaRuokaRavintolatIlmastonmuutos

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa
  • Eilen20:16
    Räjähteet

    Rauman satamasta löytyi lentopommi – katso kuva tapahtumapaikalta

  • Eilen17:26
    Kotimaa

    Ilmastonmuutos lisää paikalleen jämähtäneiden säätilojen riskiä Suomessa

  • Eilen15:22
    Kotimaa

    Mies ja nainen kuolivat asuntoautoon Kuopiossa – nyt selvisi syy

  • Eilen15:06
    Tekoäly

    Tutkimus: Tekoäly saa ihmiset yliarvioimaan älylliset kykynsä

  • Eilen14:45
    Politiikka

    PS kieltää perheenjäsenen palkkaamisen avustajaksi ensi kaudella – Mäkelä: Sukulaisen palkkaaminen kyseenalaista