Tuomioja tyrmää puolustusministerin näkemykset "vihreiden miesten" uhasta

Kaksoiskansalaisuus puhutti pitkän linjan poliitikoita 7:29

Kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) puheita "vihreistä miehistä" turhana pelon lietsontana.

Aamun Huomenta Suomessa vieraillut Tuomioja pitää ajatusta siitä, että Suomeen olisi mahdollista päästä tunnuksettomia sotilaallisia toimijoita mahdottomana.

Puolustusministeri Jussi Niinistö kirjoitti vastikään blogissaan turvallisuusympäristön muuttumisesta ja tunnuksettomista, sotilaallisista toimijoista, joiden uhka pitää myös Suomessa torjua.

– Kyllä tässä on aika paljon pelkoa lietsovaa hysteriaa. Nimenomaan tällaiset pienet vihreät miehet ovat toimineet olosuhteissa, joissa yhteiskunnat ovat hajalla, hajanaisia ja vastakkain asettelut suuret. Suomi ei ole sellainen maa, jossa joku ulkopuolinen voisi noin vain soluttautua ja järjestelemään täällä jotain, Tuomioja kritisoi. 

Niin sanotut vihreät miehet tulivat maailman tietoisuuteen Ukrainan Krimin valtauksessa, kun alueelle ilmestyi tunnuksettomia sotilaita ennen kuin Venäjä otti valtaansa koko niemimaan.

– Asetin tänään hankkeen, jonka tehtävänä on valmistella ehdotukset lainsäädäntömuutoksista, jotka ovat tarpeen tunnuksettomaan sotilaalliseen uhkaan vastaamiseksi alueloukkaustilanteessa koko Suomen alueella, kertoo puolustusministeri tiistaille päivätyssä kirjoituksessaan.

Tuomiojan mukaan aina kun niin sanottuja vihreitä miehiä on käytetty, niin olosuhteet ovat olleet hyvin erilaiset Suomeen verrattuna.

– Kun katsotaan konflikteja joissa tällaisia on käytetty, niin ero on erittäin suuri. Yksikään niistä ei sovellu Suomen olosuhteisiin, Tuomioja sanoo.

Suomen täytyy varautua uhkiin

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) ymmärtää puolustusministeriä. Suomen täytyy varautua erilaisiin uhkiin, linjaa Kanerva.

– Paljon puhutaan nykyään uusista uhista. Puhutaan kyberuhista ja terrorismista. Se on iso joukko, pehmeitä, kovia ja ovelia tapoja ja totta kai jokaisella itsenäisellä maalla täytyy olla oma varautumisen taso. Suomi varautuu kansainvälisesti ja myös itsenäisesti. Meille tulee nyt Nato-yhteistyön kautta Suomeen hybriditutkimuskeskus ja juuri tämän tapaisiin asioihin pitää varautua.  Se on täysin oikeansuuntainen toimenpide.

– Ministeri toteuttaa tässä ihan hallitusohjelmaa. On arvioitu, ihan rauhassa, ilman mitään dramatiikkaa, että Suomen on sisäisesti varauduttava monenlaisiin asioihin. Tässä maailmassa ei pidä olla sinisilmäinen. Suomi ei ole ulkona mistään vaikuttamisen kentästä.  

Kaksoiskansalaisuus-keskustelu laukalla

Aamulla entisiä ulkoministereitä puhutti myös viime päivien uutisointi kaksoiskansalaisuuksista. Tänään esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoi ulkoministeriön peruneen jo myönnetyn työpaikan kaksoiskansalaisuuden takia. Yle uutisoi taas alkuviikosta, että puolustusvoimat ei palkkaa keskeisiin asemiin kaksoiskansalaisuuden omaavia ihmisiä.

Tuomiojan mukaan kaksoiskansalaisuus-keskustelu on karannut vähän käsistä.

– Selvää on, että kysymys täytyy käydä lävitse. Haluammeko säilyttää tämän mahdollisuuden Suomessa? Se pitää kuitenkin katsoa kokonaisuutena. Ei niin, että jotkut ministeriöt ja jotkut hallintokunnat tekevät omia päätöksiä, jotka ovat selvästikin oikeusvaltioperiaatteiden vastaisia.

– Kaksoiskansalaisuus on niitä asioita, jotka pitää selvittää hyvin tyynesti. Jos me juostaan tällä tavalla päin seiniä, kuten nyt tällä viikolla on tapahtunut, niin tällaisessa ilmastossa näiden asioiden tekeminen johtopäätöksiksi ei ole viisasta, Ilkka Kanerva toteaa.

Katso koko keskustelu kaksoiskansalaisuudesta ja pelon lietsonnasta artikkelin yläpuolelta. Alla Ilkka Kanervan ja Erkki Tuomiojan näkemyksiä hallituksen tavoitteiden toteuttamiseksi. Lisäksi puheenaiheeksi nousi Yhdysvaltojen uusi ulkopolitiikka.

Kanerva ja Tuomioja: Yhdysvaltojen ulkopolitiikka muuttuu vauhdilla 8:25

Lue myös:

    Uusimmat