"Tuomio tuomiolta se kannatus on noussut" – Sebastian Tynkkynen arvostelee kiihotustuomiotaan MTV Uutisten haastattelussa

8:23

Sebastian Tynkkynen kommentoi MTV Uutisille saamaansa sakkorangaistusta käsittämättömäksi. Hän kertoo myös ”aivan ehdottomasti” valittavansa tuomiosta hovioikeuteen.

Tynkkynen kritisoi erityisesti rangaistuksen suuruutta. Hänet tuomittiin 50 päiväsakon rangaistukseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Viimeksi samasta rikoksesta tuomion saadessaan rangaistus oli 20 päiväsakkoa.

– Suomessa ei pitäisi olla ehdottomasti sama tuomiosuuruus kymmenkuisen vauvan pahoinpitelystä kuin on FB-päivityksestä tekemisestä, jossa kritisoi terrorismia, hän kritisoi.

Käräjäoikeus perusteli rangaistuksen suuruutta paitsi Tynkkysen käyttämillä ilmaisuilla ja niiden luonteella, myös sillä, että Tynkkynen on syyllistynyt vastaavaan rikokseen aiemminkin. Tynkkynen oli siis tavallaan rikoksenuusija, joka voidaan ottaa huomioon rangaistusta koventavana tekijänä.

Maksimirangaistus perusmuotoisesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on kaksi vuotta vankeutta. Törkeässä teossa maksimirangaistus on neljä vuotta.

Tynkkysen mielestä tulkintalinjassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on lisäksi ”jotain mätää”, ja hänen mukaansa kyseistä rikosnimikettä koskeva syyte ”on aina johtanut tuomioon”. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä Tilastokeskuksen tilastojen mukaan vuosina 2009–2018 on hylätty syytteet yhteensä kahdeksassa kansanryhmää vastaan kiihottamista koskevassa asiassa. Valtaosa asioista on päättynyt kuitenkin tuomioon.

”En voi sanoa sitä ääneen”

Tynkkysen mielestä hän ei pysty tuomion vuoksi puhumaan poliittisesti tärkeistä kysymyksistä.

– Nyt en voi sitä sanoa ääneen, koska todennäköisesti uudet tuomiot saattaa siitä tulla, hän toteaa.

Käräjäoikeus oli tästä eri mieltä, koska sen mukaan Tynkkynen olisi voinut esittää huolensa Euroopassa tapahtuneista terrori-iskuista ilman muslimien panettelua ja solvaamista.

Tynkkynen taas vetoaa asiassa terrori-iskuissa kuolleisiin ihmisiin ja paikallisten kärsimykseen.

– Ei ole kyse siitä, että muslimit olisivat kärsijänä tässä asiassa, hän ilmoittaa.

Ei usko tuomion vaikuttavan asemaansa

Tynkkynen ei usko tuomion vaikuttavan asemaansa perussuomalaisten eduskuntaryhmässä, eikä hänen mukaansa asiaa tarvitse myöskään perustella häntä äänestäneille.

– Minua äänestäneet ymmärtämät tämän asian varsin hyvin. Tuomio tuomiolta se kannatus on noussut, hän sanoo.

Hän toteaa, ettei toinen saatu tuomio tule muuttamaan hänen toimiaan jatkossakaan. Hän uskoo, että myöhemmin hänen ratkaisunsa tullaan ymmärtämään.

– Nyt täytyy taiteilla vieläkin enemmän niiden sanojen kanssa, hän arvioi nykytilannetta. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja