Tuomas Virkkusen kommentti: Mestarien liigassa uusi satutarina – "Pelityyli hullaannuttaa"

3:50
Atalanta murskasi Valencian 4-1 Mestarien liigan neljännesvälierien avausosassa 20. helmikuuta.

Italialainen Atalanta on noussut järkevällä ja kärsivällisellä seurajohtamiselle Euroopan huipulle, kirjoittaa C Moren jalkapalloselostaja Tuomas Virkkunen.

Se oli lähellä loppuansa jo vuonna 2016, ennen kuin koko matka oli ehtinyt kunnolla edes alkaa. Viidestä ensimmäisestä ottelustaan Atalantan koutsina Gien Piero Gasperini oli hävinnyt neljä. Seurapresidentti Antonio Percassi on sittemmin monesti sanonut kuinka vaikeita aikoja Gasperinin ensimmäiset viikot olivat: "Joinakin öinä herään edelleen, koska tämä tuntuu vieläkin epärealistiselta. Tapahtui mitä tapahtui, halusin Gasperinin jatkavan." 

Maassa, jossa paniikkinappulaa on painettu vuosien saatossa paljon helpomminkin valmentajien kohdalla, Percassin pitkäjänteisyys kannatti. Piskuinen bergamolainen Atalanta, tuttavallisemmin Italiassa La Dea (jumalatar), elää 112-vuotisen seurahistoriansa loistokkainta aikaa. 

Ennen Gasperinin aikaa, Atalanta oli Italiassa tunnettu pitkälti vain loistokkaan akatemiansa ansioista. Italian La Masiaksikin kutsutusta pelaajakasvattamosta on noussut pinnalle sellaisia helmiä kuin Gaetano Scirea, Antonio Cabrini ja Roberto Donadoni

Gasperinin vaikean alun jälkeen, kaudesta 2016-2017 muodostui lähtölaukaus nykyiselle toiminnalle. Joukkuesta nousivat pinnalle Franck Kessie, Roberto Gagliardini, Leonardo Spinazzola ja Bryan Cristante. Näistä pelaajista Atalanta sai liki 90 miljoonaa euroa kassaansa, mikä ensimmäistä kertaa bergamolaisseurassa käytettiin myös uusien pelaajien ostamiseen, eikä pelkästään akatemian resursseihin. Tuolla kaudella Atalanta tuli Serie A:ssa neljänneksi ja selviytyi europeleihin ensimmäistä kertaa liki 30 vuoteen. 

Juttu jatkuu kuvan alla.

Percassi ei silti ole lähtenyt hulluttelemaan, vaan edelleen Atalanta luottaa järkevään ja pitkäjänteiseen seurajohtamiseen. Tämän kauden joukkueen palkkakulut ovat Serie A:n 13. suurimmat. Rahassa se tekee noin 36 miljoonaa kautta kohden, ja tämän hetken menestys Mestarien liigassa on arvioiden mukaan jo tuottanut seuran kassaan vähintään saman verran tuloja. Menestys perustuu edelleen pelaajatarkkailuun, kärsivällisyyteen, älykkääseen valmentamiseen ja järkeviin hankintoihin. 

Johtuen Mestarien liigan menestyksestä, Atalanta on nyt noussut myös Euroopan mittapuulla isommalle jalustalle. Gasperinin lähes kamikazemainen pelityyli on hullaannuttanut italoja jo muutamien vuosien ajan, mutta nyt myös Euroopassa. Ei ole väärin sanoa, että kyseessä on kenties tämän hetken viihdyttävintä jalkapalloa pelaava ryhmä (ainakin Italian), jonka kokoonpanosta ovat nousseet muun muassa Papu Gomez, Josip Ilicic, Mario Pasalic ja Duvan Zapata viimeistään nyt kaikkien huulille. 

La Dean tarina on rakennettu kestäville arvoille, mikä on edelleen näissä "isojen poikien karkeloissa" suhteellisen harvinaista ja äärimmäisen kunnioitettavaa. Käy lopulta miten käy, Atalanta on jo nyt Mestarien liigassa tämän kauden "uusi Ajax". 

Mestarien liigan ottelut C Morella tällä viikolla: 

AikaTiistai 10. maaliskuutaOhjelmatiedot

1. osan tulos

22.00

Valencia-Atalanta

C More Sport 2/cmore.fi

1-4

22.00

Leipzig-Tottenham

C More Sport 1/cmore.fi

1-0

Keskiviikko 11. maaliskuuta

22.00

Liverpool-Atletico Madrid

C More Sport 1/cmore.fi

0-1

22.00

PSG-Dortmund

C More Sport 2/cmore.fi

1-2

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja