Tuomas Kyrö: Ruotsin kuningas näyttää kodinkonekauppiaalta

Ruotsin kuninkaallisperhe inspiroi Tuomas Kyröä kirjoittamaan uusimman romaaninsa.

Suomen kuningas Kalle XIV Penttinen edustaa maailman parasta valtakuntaa, jossa asuu onnellisia, vapautuneita ja suvaitsevaisia ihmisiä. Tärkein vientituote on kevyt musiikki, ja kansallisurheilulaji on tennis.

Kaikkialla maailmassa, myös Vantaan kuninkaanlinnassa, istutaan suomalaisen Ekian sohvilla. Suomi on niin hieno maa, että Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy lausuu Valkoisen talon presidentin kyselytunnilla kuuluisat sanansa "Ich bin ein Finlander".

Mielensäpahoittajalla suosioon noussut kirjailija Tuomas Kyrö on päästänyt mielikuvituksensa valloilleen romaanissaan Kunkku (Siltala). Kyrö kirjoittaa paitsi Suomen, Ruotsin ja koko maailman historian uusiksi.

– Idea on ollut päässäni 30 vuotta. Siitä asti, kun ihmettelin mökin huussissa ruotsalaisten sukulaisten jättämiä kiiltäväpaperisia lehtiä, joissa oli kolme aihetta: Abba, Björn Borg ja den kungliga familjen. Ajattelin, että mitä ne kuninkaalliset ovat tehneet, että niitä noin seurataan.

Ilmestyy Ruotsissa

Nimihenkilö on hyväntahtoinen hölmö, joka pitää isoista rinnoista, tuplajuustohampurilaisista ja Ohukainen ja Paksukainen -elokuvista.

Jo alussa selviää, että urpoilulla on hintansa. "Minä olen tissimies. Siitä tuli vähän harmia, potkut ja avioero", kuuluu hänen avausrepliikkinsä. Hänestä tulee pelkkä Pena, elektroniikkaliikkeen onnellinen varastomies, jonka ainoa murhe on perheenisän huoli aikuisista lapsistaan.

– Ruotsin kuningas on minusta aina näyttänyt enemmän kodinkonekauppiaalta kuin kuninkaalta, Kyrö sanoo.

– Tiesin alusta asti, että romaanissa monarkia päättyy. Halusin siihen Penan elämää kuninkuuden jälkeen: sen, miten hän ihmettelee sosiaalitoimistossa, kun kuulee olevansa oikeutettu harkinnanvaraiseen toimeentulotukeen, ja miten hän tykkää, kun saa itse ostaa hampurilaiset punaisella tarralapulla varustettuna S-marketista.

Romaani julkaistaan myös Ruotsissa.

Tony Soprano esikuvana

Kirja paisui, kun todellisuus syötti kirjailijalle jatkuvasti lisää "järjettömän draamallista" materiaalia.

– Kuten balkanilaiset rikolliset ja kuninkaan hölmöilyt laulajatähtösten kanssa.

Kyrö sanoo tunteensa sympatiaa niin oikeaa Ruotsin kuningasta kuin omaa kunkkuaan kohtaan.

– Mutta halusin jättää lukijalle mahdollisuuden päättää niinkin, että onhan tuo nyt aika mulkku. Ei se saa hyvittää kaikkea, että tekee romaanin lopussa jotain oikein, jos on muuten urpoillut koko ajan.

Yksi kunkun esikuvista on Kyrön suuri suosikki, tv-gangsteri Tony Soprano.

– Kaikki, mitä Tony Soprano tekee, on vastenmielistä, ja silti häntä symppaa ja toivoo, että älä vain jää murhasta kiinni. Samaan aikaan hän on perheenisä ja hänellä on tavalliset arkiset isän ongelmat plus omat psyykkiset ongelmansa ja parisuhteen ongelmat. Se kaikki on kunkussa ja luultavasti myös oikeissa kuninkaallisissa.

(STT– SANNA NIKULA)

Lue myös:

    Uusimmat