"Se oli kuin kauhuleffoista, siinä oli henki pelissä" – moottoripyöräkerhon juhlissa haulikolla silmittömästi räiskinyt uhkasi ampua myös poliisit

Syyttäjä vaatii Tuusulassa moottoripyöräkerholla haulikolla tulittaneelle rangaistusta kahdeksasta murhan yrityksestä 0:29
Syyttäjä vaatii Tuusulassa moottoripyöräkerholla haulikolla tulittaneelle rangaistusta kahdeksasta murhan yrityksestä

Luulin, että ilmapallo räjähti. Kuvittelin, että joku heitti kiven oveen. Se oli kuin kauhuleffoista, siinä oli henki pelissä. Näin kolme todistajaa kuvaili kauhunhetkiä moottoripyöräkerhon tiloissa, kun heille entuudestaan tuntematon mies alkoi tulittaa haulikolla sisään kesken syntymäpäiväjuhlien.

– Se huusi, että tappaa meidät kaikki, kaikki kolme kerhotiloissa miestä kertoivat vuorollaan.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus alkoi keskiviikkona käsitellä Tuusulan Kellokoskella lokakuussa tapahtunutta ampumista. Oikeus kuuli kolmea todistajaa, jotka olivat kaikki paikalla, kun silmitön räiskiminen moottoripyöräkerho Viikinki MC:n tiloissa varhain sunnuntaiaamulla.

– Istuin yläkerrassa. Bilepöydän päällä oli ilmapalloja, luulin, että ilmapallo räjähti, kertoi synttärisankari oikeudessa.

Hyvin nopeasti juhlijoille selvisi, että joku ampui kerhotilan ulko-ovea. Ampuja huusi haluavansa puukkonsa takaisin ja vaati anteeksipyyntöä siitä, että hänet oli poistettu aiemmin paikalta.

– Pudotin sen hänelle ulos ikkunan kautta yläkerrasta. Se oli kai takavarikoitu siltä, kun oli heilunut sen kanssa, synttärisankari kuvaili.

"Ei hän kahvia ollut tulossa juomaan"

Kaikki kolme todistajana kuultua miestä olivat paikalla kerhotilassa, kun ammuskelu tapahtui. Jokainen heistä oli yhtä mieltä siitä, etteivät he olisi todennäköisesti hengissä ilman yhden rohkeaksi kuvailemansa juhlavieraan toimintaa.

– Pelkäsin itseni, siskojeni ja muiden puolesta, synttärisankari kertoi.

– Hän huusi koko ajan, mä tapan teidät kaikki, joten hänen aikeensa tulivat erittäin selväksi. Pakko oli ottaa tosissaan, kyllä se siltä kuulosti, ettei hän sinne ollut tulossa kahvia juomaan, toinen miehistä kuvaili.

Oikeus katsoi läpi kameravalvontatallenteet, joista näki selvästi, että mies ampui viisi kertaa oven läpi. Kuudennella kerralla hän työnsi haulikon piipun rikkoutuneesta ikkunasta sisälle ja laukaisi.

Puolustus pyysi useaan kertaan pysäyttämään valvontavideon kertoakseen, että aseen piippu oli sellaisessa kulmassa, etteivät kerhotilaan sisään ammutut haulit todellisuudessa aiheuttaneet vaaraa kellekään.

– Hän ampui jatkuvasti sisään kerhotilaan, jossa oli ihmisiä tietämättä, kuka oli missäkin. Meidän pitää muistaa, että jos häntä ei olisi pysäytetty, katsoisimme haulien seiniin jättämien jälkien sijaan nyt verisiä ruumiita, yksi uhrien avustajista huomautti.

Ampui kiivetessään ylös

Kaikki kolme todistajaa olivat yhtä mieltä siitä, että ampujan tarkoituksena oli vahingoittaa heitä.

Kerhon ovi oli ollut auki koko juhlien ajan ja lukittu vasta aamulla. Ampuja sai oven auki räiskittyään lukkoa viidesti haulikolla.

Tämän jälkeen hän rynnisti kerhotilaan. Tässä vaiheessa kaikki paikalla olleet juhlijat olivat kiivenneet kerhon yläkertaan turvaan. Kerhotilasta ei ollut muuta uloskäyntiä.

Yksi miehistä yritti jatkuvasti saada sisään tunkeutunutta ampujaa rauhoittumaan ja pyrki neuvottelemaan tämän kanssa. Todistajat kertoivat, miten asemies viis veisasi rauhoitteluista, rymisti portaikkoon ja kohti yläkertaa haulikko kädessään.

– Siinä vaiheessa päätettiin, että ylös se ei tule, jokainen pelkäsi henkensä puolesta, synttärisankari kuvaili.

Juhlijat alkoivat heitellä tuoleja ja muita tavaroita ampujaa kohti estääkseen tätä etenemästä yläkertaan. Todistajat kertoivat, että viimeisen laukauksen asemies ampui kiivetessään portaita ylös.

Kun yksi tuoleista rysähti ampujaa päin ja kaatoi hänet, asemiehen kanssa neuvotella yrittänyt juhlavieras hyökkäsi miehen päälle ja taltutti hänet. Kaksikko vyöryi portaat alas ja miespuolisia juhlavieraita rymisti taltuttajan avuksi.

Mies pyysi aseen ampuakseen poliiseja

Todistajat kuvailivat, miten asemies riehui ja uhkaili edelleen, vaikka he pitivät tätä paikoillaan lattialla.

– Tämä kaveri halusi aseen takaisin ja sanoi, että päästäkää hänet, että hän voi ampua poliisit, yksi todistajista kuvaili.

– Se riehui lattialla ja uhkaili vieläkin, halusi irti ja sanoi antakaa hänelle ase, hän ajaa autolla ja ampuu ikkunasta kyttiä, toinen kertoi.

– Me pideltiin sitä kiinni ja alettiin ihmettelee, missä poliisit ovat, synttärisankari sanoi.

Ampumistilanne oli kestänyt kymmenen minuuttia ensilaukaisusta siihen, kun juhlavieras niputti ampujan lattialle. Hätäkeskus sai yhteensä viisi hätäpuhelua, joista neljä tuli kerhotilasta ja viides oli laukauksenäänistä huolestuneen naapurin soittama.

Keskiviikkona oikeudessa oli paikalla viisi henkilöä, jotka olivat kerhotilassa ampumisen aikaan. Syyttäjän mukaan asemies yritti murhata heidät kaikki ja lisäksi kolme muuta paikalla ollutta henkilöä.

Kun oikeus kuunteli hätäpuhelutallenteita,  kaikkien viiden uhrin näytti olevan vaikea kuunnella puheluita ja palata tunnetasolla hätätilanteeseen. Kun asemies räiski haulikolla ja hätäkeskus lupaili poliisien paikalle saapumista, mutta poliiseja ei näkynyt missään.

Poliiseilta kesti saapua juhlijoiden avuksi puoli tuntia.

"Hän oli ihan sekopää ja hullu"

Syyttäjä vaatii ampujalle seitsemän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta kahdeksasta murhan yrityksestä. Syytetty kiistää yrittäneensä vahingoittaa tai tappaa ketään.

Omasta mielestään hän halusi vain veitsensä takaisin ja anteeksipyynnön siitä, että hänet oli poistettu kovakouraisesti kerhotilasta.

Miksi ette menneet pyytämään anteeksi, uhrien avustaja kysyi todistajilta.

– Ei hän antanut siihen mitään mahdollisuutta, hän ampui koko ajan, yksi miehistä vastasi.

– Ei sinne uskaltanut mennä, tulitus oli sellaista, toinen miehistä sanoi.

Avustaja kysyi yhdeltä todistajista, että tekikö tämä minkäänlaisia päätelmiä ampujan mielentilasta.

– Hän oli ihan sekopää ja hullu, mies vastasi.

Mistä sinä näin päättelit, avustaja jatkoi.

– Kun hän makasi siinä maassa, kysyin, että oletko ihan hullu. Hän vastasi, että olen, mies sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat