EU pyytää Suomelta vastauksia alkoholin etämyyntiasiaan – "Käytännössä komissio näkee jo, että Suomi on rikkonut EU-lainsäädäntöä"

Suomessa kohistaan jälleen alkoholin etämyynnistä – Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja kritisoi jyrkästi nykyisiä linjauksia 6:39

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi vaatii alkoholinlainsäädännön uudistamista, jotta alkoholin etämyyntiin saadaan kaikille selkeä tilanne. Hän vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa maantaina.

EU-komissio on aloittanut Suomea vastaan niin kutsutun Pilot-menettelyn. Komissio pyytää Suomelta selvitystä selvittääkseen, rikkooko Suomen lainsäädäntö EU-lakeja.

Pilot-menettely on varsinaista rikkomusmenettelyä kevyempi toimi. Suomella on nyt muutamia viikkoja aikaa antaa komissiolle vastaus.

– Pilot otettiin kurinpitomenettelyn pehmeämmäksi esiasteeksi.

– Käytännössä komissio näkee jo, että maa (Suomi) on rikkonut EU-lainsäädäntöä, mutta tämä on viimeinen mahdollisuus muuttaa käytäntöjä, Romakkaniemi arvioi.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan mukaan Suomella voi olla edessään rikkomusmenettely ja uhkasakot.

STM ei suostunut vielä kommentoimaan aihetta MTV Uutisille, sillä EU-komission kysymykset eivät ole vielä saapuneet.

"Viranomaiset patistelevat ruotuun"

Alkoholin tilaamista muista EU-maista on puitu Suomessa pitkään. Eri viranomaiset ovat vuosien varrella lausuneet aiheesta vuorollaan, mutta eroavat näkemykset ovat aiheuttaneet hämmennystä.

MTV Uutiset kertoi menneenä viikonloppuna, että suomalaista viininviljelijää ja viinialan yrittäjää Juha Berglundia epäillään törkeästä alkoholirikoksesta, joka liittyy Berglundin perheen omistaman ranskalaisen viinitilan Suomeen suunnattuun myyntiin.

Asiasta ensimmäisenä kertoneen Helsingin Sanomien mukaan tutkinta kohdistuu myös Berglundin enemmistönä omistaman virolaisen verkkokaupan Suomeen suunnattuun viininmyyntiin. 

– Viranomaiset pyrkivät omilla keinoillaan patistelemaan kuluttajia sekä myyjiä ruotuun. Ongelma tuntuu olevan viranomaisilla eikä kenelläkään muulla, ei myyjillä eikä EU-lainsäädännöllä, joka on asiassa hyvin yksiselitteinen, Romakkaniemi sanoo.

Verottajalle keskuskauppakamarin toimitusjohtaja antaa kiitosta. Verottajan sivuilla on Romakkaniemen mukaan kuvattu tarkasti, missä tilanteessa kukin on verovelvollinen ulkomailta alkoholia tilatessa.

Katso koko Juha Romakkaniemen haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat