Tunteet kuumenivat kunnon älämölöksi – Huhtasaari ja Soini väittelivät YK:n siirtolaisjulistuksesta: "Höpö, höpö, ministeri Soini!”

Tunteet kuumenivat kunnon älämölöksi – Huhtasaari ja Soini väittelivät kyselytunnilla 3:52

Tunteet kuumenivat entisten puoluetovereiden välillä eduskunnan kyselytunnilla, kun perussuomalaiset nostivat jälleen esiin YK:n GCM-siirtolaisuusjulistuksen. Perussuomalaiset on syyttänyt hallitusta joulukuussa Marakon Marrakechissa käsiteltävän GCM-julistuksen piilottelusta. Ulkoministeri Soini (sin.) syytti perussuomalaisia johdonmukaisuuden puutteesta.

Video: Katso, kuinka tunteet kuumenivat kyselytunnilla!

GCM eli Global Compact for Migration on maahanmuuttoon ja siirtolaisuuteen liittyvä kansainvälisesti neuvoteltu sopimus, julistus tai kompakti, joka on laadittu YK:n piirissä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) vetosi kysymyksessään entiseen puoluetoveriinsa, ulkoministeri Soiniin, ettei Suomi lähettäisi edustajaa Marrakechiin hyväksymään julistusta Suomen puolesta.

– Hyväksymällä sopimuksen Suomi asemoi itsensä muihin maihin, jotka tietoisena poliittisena valintana haluavat lisätä itselleen maahanmuuton lukuisia ongelmia, Huhtasaari sanoi.

Huhtasaaren mukaan kyseisestä asiapaperista irtautuvien maiden määrä kasvaa päivä päivältä.

– Viimeksi eilen Italia ilmoitti, ettei se lähetä edustajaa Marokkoon hyväksymään sopimusta.

Huhtasaari myönsi, ettei asiapaperi ole oikeudellisesti sitova, mutta hänen mukaansa se ei vaikuta poliittiseen järjestelmään.

– Suomella kun on tapana suhtautua myös ei-oikeudellisten sopimuksiin orjallisesti, kuten huomasimme vapaaehtoisen taakanjakomekanismissa, Huhtasaari sanoi.

Soini: Mikä on perussuomalaisten päivän tarjous?

Ulkoministeri Soini kyseenalaisti ensimmäiseksi perussuomalaisten johdonmukaisuuden asiassa.

– Mikähän tällä kertaa on perussuomalaisten päivän tarjous? Euroopan parlamentissa Jussi Halla-aho (perussuomalaisten puheenjohtaja) vastusti tätä. Eikö hänen sanansa tehonnut? Eikö viesti tullut perille? Vai eikö sitä otettu huomioon?

– Teidän edustajat kesäkuussa hallintovaliokunnassa ja suuressa valiokunnassa hyväksyivät sen, koska eivät vastustaneet. Nyt te taas vastustatte. Mitä seuraavalla kerralla tehdään? Eihän tässä ole johdonmukaisuuden häivääkään tässä touhussa, Soini sanoi.

Soinin mukaan mitään sopimusta ei ole olemassa.

– Mitä tulee itse sopimukseen, niin kuinka sellaisesta sopimuksesta joku on lähtenyt, jota ei ole edes olemassa. Koska tällä hetkellä Marrakechiin mennään hyväksymään asiakirjaa, kompaktia, joka sitten päätöslauselmalla hyväksytään YK:ssa, Soini vastasi.

Huhtasaari: Höpö, höpö, ministeri Soini

Huhtasaari ei niellyt Soinin vastausta.

– Höpö, höpö, ministeri Soini! Asian käsittely on vielä kesken. Perussuomalaiset äänestivät sopimusta vastaan ulkoasiainvaliokunnassa. Huomenna asiaa käsitellään hallintovaliokunnassa. Joko me hyväksymme sopimuksen tai emme, Huhtasaari sanoi.

– Se, että te ette tuoneet sitä julkiseen keskusteluun eduskunnan täysistuntoon onkin sitten oma lukunsa. Sitä vain notifioitiin e-kirjeellä, Huhtasaari sanoi.

Huhtasaaren mukaan sopimus lisää houkuttelevuutta ja perusteettomien turvapaikkahakemusen määrää.

Soinin mukaan maahanmuuttoa valvovat jatkossakin valtiot itse, ei YK.

– Jos saisin nyt vastata perussuomalaisten älämölöstä huolimatta, niin Britannia lähtee Brexitin kautta pois ja he vetää erittäin tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa.

– Väitättekö te, että kun Britannia hyväksyy tämän asiakirjan, niin tällä asiakirjalla he vesittävät oman tiukan maahanmuuttopolitiikkansa, sitäkö te väitätte? Tämä on aivan uskomatonta, Soini vastasi.

Soini: Marrakechissa ei allekirjoiteta mitään

Perussuomalaisten kansanedustaja, hallintovaliokunnan Juho Eerola totesi asian olevan valiokunnan esityslistalla, jossa viimeistä sanaa ei olla vielä sanottu.

Eerola halusi tietää, onko ulkoministerillä aavistusta, miksi niin moni maa on tästä jäänyt pois. Soini kiersi asian ja muistutti Eerolaa tämän roolista hallintovaliokunnan puheenjohtajana.

– Tämä tuli viimeksi kesäkuussa, ettekä tehneet mitään. Te sanoitte, ettei aiheuta toimenpiteitä. Ei aiheuttanut toimenpiteitä Jos ei aiheuta toimenpiteitä, niin silloin yhdytään valtioneuvoston kantaan, Soini ripitti.

– Nyt te olette käsitelleet sitä toista kertaa, koska tämä hallitus ei pimittänyt mitään, vaan päätti, että tuodaan toinen jatkokirjelmä, jotta eduskunta saa sanoa sanansa.

– Jos teillä edustaja Eerola on hallintovaliokunnan puheenjohtajana vaikutusvaltaa, niin te varmaan saatte sieltä sellaisen kannanoton, joka tyydyttää tämän eduskunnan enemmistön tahtoa.

Asiaa käsitellään siis eduskunnan hallintovaliokunnassa huomenna.

– Nyt kun tämä eduskunnan käsittely hallintovaliokunnassa loppuu, niin sitten mennään Marrakechiin ja sielä sitten vasta... ei siellä mitään allekirjoiteta, siellä ei allekirjoiteta mitään, Soini toisteli.

Lue myös:

    Uusimmat