Pöllöraati ihmettelee: Hallitus kierteli rajakriisilinjaansa kuin kissa kuumaa puuroa – "Kannattaisi ihan reilusti myöntää"

Pöllöraati ruotii viikon mielenkiintoisimmat uutisaiheet Turkista koronaan 18:19
Näin Pöllöraati keskusteli hallituksen suhtautumisesta Turkin ja Kreikan rajakriisiin. Raati otti kantaa myös muun muassa perussuomalaisnuorten fasismikohuun ja vasemmistoliiton kannatukseen.

MTV:n Uutisaamun ajankohtaiskeskustelu Pöllöraadin tämän aamuiset jäsenet jäivät ihmettelemään hallituksen vastauksia Kreikan ja Turkin rajalla käynnissä olevaan kriisiin.

Oppositiopuolueet tivasivat eduskunnassa eilen vuoron perään ministereiltä, tukeeko Suomen hallitus Kreikan päätöstä olla ottamatta vastaan turvapaikkahakemuksia kuukauteen. Yksiselitteisiä vastauksia ei saatu.

– Suomi tukee Kreikkaa noudattamaan kansainvälisen oikeuden mukaisia velvoitteita. Mihinkään laittomuuksiin suomalaiset viranomaiset eivät voi osallistua. Tämä ei ole pelkästään Suomen hallituksen näkemys, tämä on jokaiselle viranomaiselle selvä asia, vastasi sisäministeri Maria Ohisalo eilen.

Politiikan toimittaja Jari Korkki ei ollut tyytyväinen Ohisalon vastauksiin.

– Vastaus jäi vähän epäselväksi, kun Ohisalo sanoi hiillostettaessa, että Suomi tukee Kreikkaa. Kysymys jää, että tukeeko Suomi sitä Kreikkaa, joka on lopettanut turvapaikkahakemusten käsittelyn kuukaudeksi, vai sitä Kreikkaa, joka kuukauden päästä niitä käsittelee.

Vastauksen välttely älyllisesti epärehellistä

Myös MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäen mielestä opposition hiillostus oli aiheellista.

– Sitä vastausta ei saatu. Se oli älyllisesti epärehellistä. Kreikka on toiminut kansainvälisten säännösten vastaisesti, siellä on käytetty voimaa rajalla, ja Suomi on muun Euroopan mukana tukemassa Kreikan toimintaa rajalla.

– Kannattaisi ihan reilusti myöntää, että näin on toimittu. Tämä on tilanne, ollaan poikkeustilanteessa, hybridioperaatio on mahdollisesti käynnissä. Ei voi olla samaan aikaan pehmeä ja kova. Siinä vähän kierreltiin sitä vihreälle sisäministerille ikävää asiaa vähän niin kuin kissa kuumaa puuroa.

"Tekeekö Kreikka oikein? Ei tee"

Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson nosti samoin esiin Suomen hallitukselle kiusallisen asian.

– Ja kun kysytään, tekeekö Kreikka oikein, niin tähän on hyvin yksinkertainen vastaus: ei tee. Se rikkoo sekä EU:n että kansainvälisiä sopimuksia ja lakia. Tämä ei ole mitenkään epäselvää. Mutta onko tämä ymmärrettävää? On, Pettersson totesi.

– Olemme tehneet EU-maina epäinhimillinen ja strategisesti todella typerän sopimuksen Turkin kanssa ja nyt me maksamme siitä. Me annoimme (Turkin presidentti Recep Tayyip) Erdoganille kaikki valtit käteen, ja nyt hän pelaa niitä.

Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat