Tunnistatko sinä Facebookissa kiertävän huijausarvonnan? Ei niin helppoa kuin luulisi

Facebookissa liikkuu jatkuvasti arvontoja, joissa voittajalle luvataan mitä houkuttavampia palkintoja tykkäystä, julkaisun jakoa ja kommentointia vastaan. Arvonnoista iso osa on kuitenkin osoittautunut huijauksiksi.

MTV Digi kertoi aiemmin, mihin Facebookin huijausarvontoihin osallistuminen voi käyttäjille pahimmillaan tarkoittaa. Lyhykäisyydessään arvonnasta tykänneet voidaan myöhemmin ohjata ulkopuoliselle nettisivustolle täyttämään loputtomalta tuntuvaa lomaketta osallistuakseen varmasti arvontaan.

Näiden merkkien pitäisi saada hälytyskellot soimaan:

1. Arvontoja koskevat tarkat säännöt

Harva edes tietää tätä, mutta Facebookin käyttöehdoissa on kielletty arvontaan osallistumisen tarjoaminen tykkäystä, jakoa tai kommentointia vastaan.

2. Tilin nimen perässä ei ole sinistä symbolia

Facebook-käyttäjien perässä oleva sininen symboli kertoo, että tili on vahvistettu. Vahvistettuja tilejä käyttävät yleensä esimerkiksi suuret kauppaketjut tai julkisuuden henkilöt, joiden nimissä nähdään myös eniten valesivustoja. Mikäli tutun, suuren kansainvälisen yrityksen Facebook-sivulta ei löydy sinistä symbolia, kannattaa sivustoa tarkastella tavallista tarkemmin.

3. Sivusto on perustettu vastaikään

Moni huijaussivusto alkaa julkaista useampia arvontoja heti perustamisen jälkeen – tämä on selvä merkki huijauksesta. Vieraile arvonnan järjestäjän Facebook-sivulla ja katso, millainen historia sivustolla on.

4. Käytä maalaisjärkeä

Jos arvonnan palkinto näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti onkin. Tuhansien eurojen lahjakorttien jako on harvinaista isoiltakin yrityksiltä tai kauppaketjuilta. Mieti siis aina kaksi kertaa, ennen kuin menet tykkäämään arvonnoista osallistuaksesi niihin. Käy ainakin katsomassa arvonnan järjestäjän Facebook-sivua: montako tykkäystä sivulla on, millaista sisältöä sivusto jakaa tai millaisia tietoja sivusto kertoo itsestään?

5. Tutustu tykkäys-historiaasi

Tarkkaile myös aiempia tykkäyksiäsi. Mikäli olet jo käynyt tykkäämässä arvontajulkaisuja, jotka ovat myöhemmin herättäneet epäilyksesi, käy katsomassa arvontojen tilaa nyt. Mikäli julkaisua on muokattu sittemmin ja siihen on esimerkiksi lisätty linkkejä ulkopuolisiin nettisivuihin, on kyseessä todennäköisesti huijaus. Älä ainakaan mene klikkaamaan julkaisun linkkejä, vaikka julkaisussa sitä vaadittaisiin arvontaan osallistuvilta.

Lue myös:

    Uusimmat