Suomalaisten suosimat Facebook-testit voivat olla aivan muuta kuin harmitonta hupia – "Omat tiedot voivat nyt olla missä tahansa"

Sosiaalisessa mediassa liikkuevien hupaisten ja hauskoilta tuntuvien testien takaa voi paljastua karu todellisuus: käyttäjän henkilökohtaisia tietoja voidaan jakaa ja myydä jopa ympäri maailman.

Kerroimme alkuviikosta Facebookissa kulovalkean tavoin leviävästä testistä, jonka avulla käyttäjä voi "selvittää", miltä tämä näyttäisi esimerkiksi elokuvatähtenä tai vastakkaisen sukupuolen edustajana.

Harmittomalta vaikuttavassa leikkimielisessä testissä piilee kuitenkin yllättävä vaara, joka on ollut olemassa jo pitkään, kertoo sosiaalisen median ja koulutusteknologian asiantuntija Harto Pönkä MTV:lle.

– Oletko julkkis, mikä kaupunki olet, kuka on paras kaverisi... Ihan kaikenlaista löytyy ja minun mielestä tässä on ajatuksena se, että tehtaillaan testejä, jotta saadaan kerättyä dataa, Pönkä kertoo.

Erityisesti keskusteluun on noussut Nametests.com-palvelu, joka tuottaa hupaisia testejä ja pelejä Pöngän mukaan tiheään tahtiin. Palvelun käyttöehtojen mukaan antaessaan sovellukselle luvan testin suorittamiseen, tulee käyttäjä samalla antaneeksi sille oikeuden myydä sen keräämiä tietoja ulkopuolisille.

"Luvan annettuaan myöhäistä tehdä mitään"

Yritys voi käyttää kerättyä dataa lukuisiin eri tarkoituksiin. Tietoa voidaan käyttää esimerkiksi markkinointiin ja profilointiin.

– Facebook-datalla on voitu Yhdysvalloissa päätellä esimerkiksi puoluekanta Kun sovellukselle antaa luvan päästä käsiksi omiin tietoihin, vahinko on jo tapahtunut. Sitten on enää myöhäistä tehdä mitään, omat tiedot voivat olla missä tahansa nyt, Pönkä kertoo.

Pöngän mukaan Nametests.com on kertonut vuonna 2015, ettei se myy dataa eteenpäin.

– En ole ihan vakuuttunut heidän vastauksestaan, miksi he sitten keräävät niin valtavan määrän dataa? Mistä sen tietää, luovuttaako yritys datan esimerkiksi yhteistyöyrtitykselle, joka taas jakaa tietoja eteenpäin, Pönkä pohtii.

Käyttäjä hyväksyy ehdot

Sosiaalisen median ja koulutusteknologian asiantuntija kuitenkin huomauttaa, ettei yrityksen toiminnassa ole sinänsä mitään laitonta, sillä käyttäjähän itse hyväksyy ehdot.

– Heillähän on laillinen oikeus myydä sitä, ettei se suoranaisesti näytä olevan laitonta. Lisäksi yrityksellä on liiikesalaisuus, eli heidän ei tarvitse paljastaa kaikkea, tarvitse kaikkea paljastaa. Vaikka kyseessä on saksalainen yritys, ei ole järkevää antaa tietoa tällaiselle taholle.

Tällaisia tietoja ovat muun muassa:

  • ikäsi, sukupuolesi, syntymäpäiväsi ja muut julkiset tiedot
  • kaverilistasi
  • kaikki sisältö, jonka olet julkaissut seinälläsi
  • kaikki julkaisemasi kuvat ja ne, joihin sinut on merkitty
  • ilmoittamasi koulutus- ja työhistoria
  • kotikaupunkisi ja nykyinen asuinkaupunkisi
  • kaikki julkaisut ja sivut, joista olet tykännyt
  • IP-osoitteesi
  • laitteet ja selaimet, joilla käytät Facebookia

Toimi näin, jos teit testin

Pöngän mukaan jokaisen käyttäjän kannattaa tarkastaa omat Facebookin Sovellukset-kohdan asetukset, mikäli hän on tehnyt Nametests.comin tai vastaavien tahojen testejä.

Tällaisilta toimijoilta kannattaa poistaa käyttöoikeus omaan tiliin.

– Se kannattaa laittaa pois, mutta se tarkoittaa, että siitä eteenpäin ei saa tietoa uusia julkaisuja tai kuvia. Omat tiedot ovat todennäköisesti jo kerätty talteen.

Lue myös:

    Uusimmat