Mainos

Tunnistatko itsesi? Tällaiset tyypit koukuttuvat herkimmin älypuhelimiinsa

Toiset ihmiset kehittyvät riippuvaisiksi älypuhelimistaan helpommin, kertoo CNN.

Moni tarttuu älypuhelimeensa heti herättyään ja näprää sitä illan viimeisimpinäkin minuutteina ennen nukkumaan menoa. Päivän aikana puhelimeen tartutaan moneen kertaan kuin huomaamatta. Päivän päätteeksi puhelimen kanssa on saattanut helposti viettää jopa tunteja!

Voisitko itse luopua omasta älypuhelimestasi? Harva kenties myöntää, että on riippuvainen älypuhelimestaan, mutta todellisuudessa moni kokisi puhelimettomuuden vaikeaksi. Yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan lähes joka toinen älypuhelimen käyttäjistä sanoo, ettei voisi elää ilman puhelintaan.

Joukostamme löytyy siis myös ihmisiä, joille älypuhelin ei kaikessa loistokkuudessaan ole yhtä tärkeä: heille puhelimen hukkaaminen ei aiheuta ahdistusoireita tai vastaavasti puhelimen selaaminen suhteellisen pitkän tauon jälkeen tuota euforian kaltaisia tuntemuksia.

Toiset suuremmassa riskissä tulla riippuvaiseksi

Ovatko toiset ihmiset sitten erityisen herkkiä addiktoitumaan älypuhelimiinsa kuin toiset? Aiemmin on jo tutkittu, että tietyt luonteenpiirteet ennakoivat suurempaa todennäköisyyttä kehittyä riippuvaiseksi jostain ylipäätään.

Baylorin yliopiston tutkijat selvittivät, millaiset piirteet yhdistävät älypuhelimesta riippuvaisia korkeakouluopiskelijoita. Tutkimuksessa selvisi, että impulsiivisuus ja alhainen keskittymiskyky yhdistävät heitä, jotka tarttuvat puhelimeensa useasti päivän mittaan.

Tutkimuksen mukaan myös ailahtelevaiset ja temperamenttiset ihmiset koukuttavat herkemmin älypuhelimeensa. He hakevat puhelimestaan lohtua tai ajanvietettä.

Yleensä myös ekstrovertit ihmiset koukuttavat älylaitteeseensa introvertteja useammin. Ekstroverteille puhelimen näpräämisen tavoitteena on ylläpitää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Lisäksi materialistit kokevat olevansa riippuvaisempia älypuhelimistaan kuin muut. Tämä puolestaan liittyy puhelimien statussymboliin: oman älypuhelimen merkki on tärkeää tehdä näkyväksi myös muille julkisilla paikoilla. Älypuhelin on kuin kallis merkkilaukku tai kello ranteessa.

 

Lähde: CNN

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja