Tunnista veritulpan oireet – pahimmillaan hengenvaarallinen

2:23

Veritulppa voi olla hengenvaarallinen. Sen tyypillisiä oireita ovat toisen jalan särky tai turvotus, hengenahdistus sekä rintakipu. Jokainen tapaus ei kuitenkaan ole kuin oppikirjasta, ja joskus merkkejä ei ole tai niiden merkitystä ei ymmärretä. 

Yllä olevalla videolla opetetaan elvyttämään oikein.

Veritulppa tarkoittaa verisuonessa olevaa tukosta eli hyytymää. Sellainen voi muodostua kehossa useampaan eri paikkaan, tyypillisesti alaraajaan, jolloin puhutaan laskimoveritulpasta. Sieltä se saattaa vaarallisimmillaan edetä keuhkoihin keuhkoveritulpaksi.

Veritulpan riskiä lisäävät esimerkiksi tuntien lentomatkan kaltainen pitkä liikkumattomuus, suuret leikkaukset, ehkäisypillerit, raskaus, tupakointi ja lihavuus.

Ikä on myös olennainen sairastumisriskiin vaikuttava tekijä. Yli 70-vuotiailla riski saada verisuonitukos on jo yksi sadasta, kun se muuten aikuisilla on noin yksi tuhannesta.

Alla kerrotaan, millaisia oireita veritulppa saattaa aiheuttaa. Yleensä oireet kehittyvät äkkiä, mutta joskus tilanteen eteneminen vie päiviä tai viikkoja.

Turvotus toisessa jalassa

Tyypillisesti toinen jalka näyttää polvesta alaspäin turvonneemmalta kuin toinen. Kokoero voi olla huomattava.

Kiputuntemukset toisessa jalassa

Jalkaa voi särkeä sekä levossa että liikkuessa. Epämukava paineen tunne ja arkuus saattavat edetä kunnon jyskytykseksi. Raajaa saattaa myös punoittaa ja kuumottaa.

Sydän hakkaa ja hengästyttää

Epätavallisen kiihkeä pulssi on joskus ainoa merkki keuhkoveritulpasta eli siitä, että hyytymä on päässyt keuhkoihin asti. Olo voi olla kuin kovemmankin treenin jälkeen, vaikkei olisi tehnyt mitään.

Pienessä keuhkoveritulpassa hengenahdistuskohtaus voi mennä ohi nopeasti. Isossa keuhkoveritulpassa verenpaine saattaa laskea niin, että tajukin menee ja ihminen alkaa kouristella.

Ahdistus

Joskus keuhkoveritulppa aiheuttaa paniikinomaista ahdistusta: olo on sekava ja epätodellinen, pyörryttää, tuntuu kuin olisi kuolemaisillaan. Oireet muistuttavat paniikkikohtausta.

Rintakipu

Veritulpan aiheuttama rintakipu on tyypillisesti terävää ja äkkinäistä. Se pahenee syvään hengittäessä tai yskiessä.

Paha yskä

Keuhkoveritulppa voi aiheuttaa pitkittynyttä yskimistä ja ärsytysyskää. Yhtäkkisen yskänkohtauksen aikana saattaa yskiä verta.

Lähteet: Women’s Health, Terveyskirjasto, Mehiläinen, Käypä hoito, Terveyskylä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja