Tunnista punkin purema ja hoida sitä oikein

Verta imevä punkki levittää puutiaiskuumetta ja borrelioosia kantajaansa, mutta mistä punkin pureman tunnistaa ja miten sitä pitäisi hoitaa?

Punkki kiinnittyy ihmiseen yleensä useaksi tunniksi, joten se jää harvoin huomaamatta. Toisinaan punaisen jäljen kuitenkin huomaa vasta päivän päätteeksi, kun ötökkä on jo irrottautunut.

Punkinpurema ilman jälkioireita ei aiheuta toimenpiteitä, mutta sitä on kuitenkin hyvä pitää silmällä – jos puremakohta punoittaa ja paukama ei vaalene, vaan sen sijaan suurenee ja leviää, on kyse borrelioosista. Silloin kannattaa suunnata lääkärin juttusille, sillä verenkiertoon edennyt sairaus aiheuttaa kuumetta, väsymystä ja niveloireita. Pahimmillaan siitä voi aiheutua hermosärkyä, aivotulehdusta ja halvauksia.

Punkin purema voi sairastuttaa myös puutiaiskuumeeseen, jota ei varsinaisesti voida hoitaa, mutta sitä vastaan voidaan rokottaa. Rokote tulee ottaa jo hyvissä ajoin keväällä.

Puutiaiskuumeeseen sairastuneelle tulee noin viikon kuluttua päänsärkyä ja kuumetta, ja tauti voi myöhemmin edetä aivokuumeeksi, joka aiheuttaa valon arkuutta, päänsärkyä, niskan jäykkyyttä ja korkeaa kuumetta.

Miten punkin tunnistaa?

Punkki on 1-3,5 mm pitkä mustanruskea ja litteä otus, jonka kaikki kehitysasteet ravitsevat itsensä verellä. Se väijyy heinikoissa, aluskasvillisuuden seassa, pensaikoissa ja puiden lehtien alapinnoilla.

Mikäli havaitset punkin ihossa, irrota se heti. Käytä apteekeista saatavia punkkipihtejä tai -pinsettejä: oikeilla välineillä saat punkin varmimmin kokonaisena irti.

Tartu välineellä punkkiin ja kierrä varovasti. Varo rikkomasta punkkia. Älä purista sitä tai peitä sitä rasvalla ja muista desinfioida haava.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat