Tunnettu korusuunnittelija Efva Attling: Suomalainen on arka, mutta voimakas

Kansainvälisesti menestynyt ja Suomessa suosittu ruotsalainen korusuunnittelija Efva Attling inspiroituu New Yorkista, jossa jokainen tyyli on edustettuna. Mitä mieltä Attling on suomalaisista?

Ruotsalainen koru- ja silmälasisuunnittelija Efva Attling, 61, on vaikuttanut Suomessa jo kymmenen vuotta. Yksinkertaisesta, mutta aatteellisesta kädenjäljestään tunnettu koruseppä ei oikein itsekään tiedä, miksi hänen korunsa käyvät niin hyvin suomalaiseen makuun.

– Ehkä se liittyy jotenkin tarinaan korujeni takana ja niiden yksinkertaisuuteen. Ne eivät ole monimutkaisia. Yksinkertaisimmat asiat ovat usein parhaimpia, koska sellaisia myös me ihmiset olemme, Attling pohtii.

Pohjoismaisesta designista on tullut haluttua kamaa maailmalla, erityisesti Aasiassa.

– Pohjoismainen design on laadukasta, yksinkertaista, järkevää, korusuunnittelija listaa.

Vaikka Attling käyttää materiaalina lähinnä jalometalleja ja arvokiviä, ei hän tuomitse 1960-luvulta paluun tehnyttä trendikästä muovikorumuotia.

– Minulla on koru joka haastaa määrittelemään sen, mitä normaalilla tarkoitetaan. Yritän viestittää sillä, että mikään ei ole yksinkertaista, vaan asioilla on monta eri puolta. Joku haluaa pitää muovisia koruja, kuten vaikkapa 1960-luvulla, toinen ei.

– Nykyään suuret muotitalotkin tekevät koruja muovista, eivätkä ne ole mitään "halpiskoruja"! Attling lisää vielä.

Voimakas, mutta arka suomalainen

Ruotsissa tyylikkyydestään tunnustusta saanut Attling on entisten ammattiensa, mallina ja vaatealalla työskentelemisen vuoksi tullut tutuksi muodin kanssa, jota Attling kertoo rakastavansa.

– On hauskaa leikitellä eri vaatteilla ja tyyleillä. Valitsen joka päivä vaatteeni sen mukaan, miltä minusta tuntuu. Olen ilmeisesti melko muodikas ihminen. Ainakin minulle on annettu palkintojakin siitä! Mutta se ei oikeastaan ole tärkeää minulle, vaan kiinnostus muotiin.

Tällä hetkellä Attlingin päällä nähdään erityisesti vaaleanpunaista.

– Erityisesti silloin, kun on harmaata ja pimeää.

Vaaleanpunaisen nainen asustaa mustalla, valkoisella ja ripsauksella jotain välkehtivää.

– Ne värit ovat mieleeni. Pinkki tekee minut iloiseksi.

Muutama vuosi sitten Yhdysvalloissa ensimmäisen oman liikkeen avannut korusuunnittelija rakastaa New Yorkia kaupungin inspiroivuuden takia.

– Siellä kaikki tyylit saavat näkyä. Ohikulkijoita voi vain ihailla ja pohtia: "Mitäköhän hän mietti aamulla pukeutuessaan noin? Varmaankin, että hän on kaunis!" Kunnioitan kaikkia eri tyylejä ja ihmisten valintoja, hän pohtii.

Suomalaisille naisella on pieni vinkki:

– Erityisesti Suomessa ihmiset pelkäävät vielä olla oman tyylisiään. En tuomitse ketään, mutta olen vain huomannut tämän. Suomalaiset ovat voimakkaita, mutta arkoja. Ehkä kymmenen vuoden päästä olette jo rohkeampia!

Lue myös:


AVA / Jenni Junkala

Kuvat: Efva Attling

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja