Tunnettu hevosmies laiminlöi kuljettamansa hevoset myrskyssä – eläimet kuolivat tuskallisesti "sisäiseen hukkumiseen"

1:43
Onko tässä Suomen erikoisin hauta? Kaksi ravuria haudattu vierekkäin juoksuasentoon varusteineen

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi pitkän linjan hevosmiehen ehdolliseen vankeuteen, kun tämän kuljettamat hevoset menehtyivät vuoden 2017 tammikuussa myrskyssä matkalla Helsingistä Tukholmaan.

Mies oli lähtenyt kuljettamaan kahta eri tahojen omistamaa ravihevosta valmennettavaksi Ruotsiin. Kuljetus tehtiin laivalla, eikä mies ollut etukäteen ottanut selvää matkan aikana luvassa olleesta myrskystä.

Aallot olivat myrskyn aikana keskimäärin noin kahdeksanmetrisiä, ja korkeimman aallon ollessa 14. Myrskyn aikana hevoset kaatuilivat kuljetusvaunussa, hermostuivat ja lopulta kuolivat paniikin seurauksena. Mies itse poti merisairautta hytissään.

Hevoset kuolivat tuskissaan

Hevosten kuolinsyy oli voimakas keuhkoödeema, eli hevosilla oli hengitysteissä nestettä ja verenkiertovajaus. Hevosilla oli myös ihonalaisissa kudoksissa ja lihasten pintaosissa erisuuruisia äkillisiä verenvuotoja, jotka asiantuntijoiden mukaan seurasivat hevosten maatessa puristuksissa ja yrittäessä pystyyn ja pois tilasta.

Keuhkoödeema on ensimmäisiä hevosten fysiologisia reaktioita stressiin. Sitä ilmenee esimerkiksi kiinni juuttuneilla hevosilla.

Asiantuntijan mukaan pelkkä kaluston heiluminen ja kovat äänet vaikuttivat hevosten tasapainoon ja saivat ne pelkäämään. Seurauksena oli hevosten panikoituminen ja yritys lähteä pakoon.

– Keuhkoödeeman yhteydessä hengitysteihin kerääntyy nestettä ja lopuksi tapahtuu ”sisäinen hukkuminen”. Eläin tukehtuu ja samalla syntyy akuutti verenkiertovajaus, jolloin eläin kuolee, tuomiossa kerrotaan.

Hevoset olivat kärsineet asiantuntijan mukaan kymmeniä minuutteja.

Mittavat korvaukset hevosista jäivät alle vaatimuksien

Oikeus katsoi, että miehen olisi muun muassa pitänyt tarkistaa, pysyvätkö kuljetusvaunun luukut auki ja hevoset ylipäänsä pystyssä. Matkan olosuhteissa hevosia olisi pitänyt käydä katsomassa säännöllisesti.

Miehellä ei ollut ollut eläinkuljetusasetuksen edellyttämää eläinkuljettajalupaa eikä kuljettajan ja hoitajien pätevyystodistusta.

– Sillä, että [mies] on tehnyt mittavan uran hevosten parissa, ei ole merkitystä arvioitaessa asiakirjojen tarpeellisuutta, oikeus totesi.

Mies tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen eläinsuojelurikoksesta ja eläinkuljetusrikkomuksesta. Hevosista määrättiin lopulta korvattavaksi 15 000 ja 35 000 euroa. Hevosten omistajien vaatimukset olivat moninkertaisia. He vetosivat siihen, kuinka paljon hevoset olisivat tienanneet kilpailemalla ja myöhemmin varsomalla.

– Käräjäoikeus katsoo, ettei joka tapauksessa vahingon määrää arvioidessa voida ottaa huomioon hevosen mahdollisesti tulevaisuudessa saamia voittoja ja sen siitosarvoa eli hevosen tuottoarvoa niiden myös riippuessa monista eri muuttuvasta tekijästä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja