Mainos

Tunnelma tiivistyy Syyriassa: Turkki siirsi sotakalustoa pakolaisten "turvavyöhykkeelle"

1:59
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkaa avata maan rajat Syyrian pakolaisille, ellei Turkin tahtoon suostuta.

Turkki on siirtänyt panssaroituja ajoneuvoja Pohjois-Syyriaan alueelle, jossa on jo Yhdysvaltojen sotakalustoa.

Turkki on suunnitellut sijoittavansa kyseiselle "turvavyöhykkeelle" Syyrian pakolaisia, joita Turkissa asuu lähes neljä miljoonaa. Maa on neuvotellut asiasta Yhdysvaltojen kanssa jo jonkin aikaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on uhannut avata portit Eurooppaan Syyrian pakolaisille, jos Turkin tahtoon ei suostuta.

Painetta kurdeja kohtaan

Turvavyöhyke on Turkin keino luoda painetta Syyrian rajaseudun kurdeille.

Turkki on pelännyt kurdialueen muodostumista Syyrian vastaisella rajalleen, minkä vuoksi turvavyöhyke on määrä avata Turkin ja Syyrian kurdien YPG-järjestön hallinnoimman alueen välille. Turkki pitää YPG:ta terrorijärjestönä.

Yhdysvaltojen kanssa YPG on taas tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Isisin vastaisessa taistelussa, mikä on kiristänyt Turkin ja Yhdysvaltojen välejä. Turkki on uhkaillut hyökkäyksellä YPG:ta vastaan, jos turvavyöhykkeeseen ei suostuta.

Miljoonia pakolaisia vastaanottanut Turkki on viime aikoina tiukentanut otteitaan Syyrian pakolaisia kohtaan. Mediatietojen mukaan maa on palauttanut väkipakolla ihmisiä takaisin Syyriaan. Istanbulissa asuvia rekisteröimättömiä syyrialaisia on myös häädetty Istanbulista Turkin maakuntiin.

Erdogan on toivunut, että turvavyöhykkeelle voitaisiin sijoittaa Turkista ja Syyriasta miljoonia syyrialaisia, mutta tätä on pidetty epärealistisena.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja