Tumppaa savukkeet – vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen

Tupakoinnin lopettaminen voi olla vaikeaa ja vaatia useita yrityksiä. Olisiko seuraavista neuvoista apua sinulle?

Tee päätös

Älä vain ”yritä vähentää” tai ”ajattele lopettaa”. Tee päätös, ja pysy siinä. Aseta päivämäärä, josta eteenpäin et enää polta.

Listaa syyt

Terveys, perhe, raha… Tee itsellesi selväksi, miksi lopettaminen kannattaa.

Suunnittele ja ennakoi

Ennen kuin lopetat, pidä viikon ajan kirjaa siitä, milloin poltat. Huomioi, mitä olet tekemässä sillä hetkellä ja kuinka pahana tupakanhimo iskee. Näin saa selville, paheneeko himo tiettyyn aikaan päivästä tai tiettyihin aktiviteetteihin liittyen.

Kun tunnet ”akilleenkantapääsi”, kirjoita lista asioista, joita aiot vastaisuudessa tehdä tupakoinnin sijaan himon iskiessä. Listassa voi olla vaikka kävelylenkki, vesilasin juominen, koiran kanssa leikkiminen, auton peseminen, kaapin raivaaminen, purkan jauhaminen, kasvonaamion levittäminen, nokosten ottaminen, teekupposen siemailu, ristikon täyttäminen tai hyppynarulla hyppely – ihan mitä itse haluat.

Pidä lista mukanasi, jotta voit himon iskiessä nopeasti valita siitä korvaavaa tekemistä.

Kerro lähipiirille

Älä pidä tupakoinnin lopettamista salaisuutena, vaan kerro siitä perheelle, ystäville ja kollegoille. Näin asiasta tulee todempi ja he voivat ottaa tilanteesi huomioon omassa käytöksessään.

”Siivoa” ympäristö tupakoinnin muistuttajista

Heitä pois kaikki, mikä muistuttaa sinua sauhuttelusta. Ylijääneet tupakat, tulitikut, sytyttimet ja tuhkakiput vain muistuttavat entisestä ja alentavat kynnystä sortua. 

Vältä vaaranpaikkoja

Älä mene paikkoihin, joissa tupakoitsijat kokoontuvat tai joissa olet tottunut polttamaan. Ne voivat tehdä varsinkin lopettamisen alkuvaiheessa houkutuksesta liian suuren.

Pidä taukoa myös alkoholista

Monilla on tapana tupakoida paljon kosteiden iltojen aikana. Jos alkoholi saa sinutkin tarttumaan savukkeeseen, vältä railakkaita illanviettoja jonkin aikaa. Ota sen sijaan kaikki irti juhlien tarjoiluista ja pikkunaposteltavista.

Hallitse stressiä

Nikotiinilla on rentouttava vaikutus. Kun tupakoinnin lopettaa, tilalle täytyy löytää jokin toinen keino hallita stressiä. Toimisivatko sinun kohdallasi esimerkiksi säännölliset hieronnat, rauhallinen musiikki tai jooga? 

Odota 10 minuuttia

Kun mielihalu tuntuu aivan ylitsepääsemättömältä, pakota itsesi odottamaan vielä kymmenen minuuttia. Tuon kymmenen minuutin aikana voi vaikka soittaa ystävälle, käväistä kioskilla, maksaa laskuja tai katsella televisiota. Kun aika on kulunut, himokin on usein tiessään eikä savuke enää tunnu välttämättömältä.

Säästä tupakkarahat

Säästä rahat, jotka normaalisti kuluttaisit savukkeisiin. Pidä niitä esillä läpinäkyvässä purkissa, jotta näet kertyneet säästöt konkreettisesti. Jonkin ajan kuluttua voit käyttää osan rahoista haluamaasi ”palkintoon”, vaikka ravintola- tai elokuvailtaan.

Pysy positiivisena

Usko itseesi ja suunnitelmaasi. Mielen voima on hämmästyttävän suuri.

Lähteet: Spine-health.com, Helpguide.org, Rd.com, Lung.ca, Webmd.com

Kuva: Colourbox.com

Oiva Lindqvist sairastui tupakoinnin seurauksena parantumattomasti. Katso video alta.

Oiva Lindqvist sairastui tupakoinnin seurauksena parantumattomasti. 1:05

Lue myös:

    Uusimmat