Mainos

Tulvat kylvävät tuhoa Perussa: Miljoonien juomavesi vaarassa, katoille paenneita ihmisiä pelastetaan köysien avulla

0:45

Ankarat tulvat ja mutavyöryt ovat tehneet tuhoa laajaa Perussa. Lukuisat tiet ovat poikki, jokien pinta nousee ja miljoonien ihmisten juomavesihuolto on vaarassa.

Mutavyöryt ovat erityisen tuhoisia vuoristoisessa maassa, jossa monin paikoin ei kasva edes puita, jotka voisivat pysäyttää vyöryt.

Viikkoja jatkuneet sateet ovat nostaneet jokien pintaa rannikkoalueilla. Nyt joet tulvivat yli.

Vettä makuuhuoneessa, mutaa tiellä

Eilen perjantaina monet pääkaupunki Liman esikaupunkialueiden asukkaat huomasivat herätessään, että heidän makuuhuoneeseensa tulvi vettä.

Toisten työmatka pysähtyi, kun mutavyöry sulki Limasta maan keskiosiin johtavan moottoritien.

Liman Huachipan alueella pelastajat joutuivat virittelemään köysiratoja, jotta asukkaat pääsivät turvaan ryöppyävän, autoja ja kuorma-autoja mukaansa tempaisseen, vesivirran yli.

Rajujen tulvien taustalla on El Niño -ilmiö, joka lämmittää Tyynenmeren pintaa ja sekoittaa sääolot muutaman vuoden välein.

Tänä vuonna tulvat ovat olleet poikkeuksellisen ankaria.

– Tilanne on vaikea. Siitä ei ole epäilystäkään. Silti meillä on mahdollisuudet selviytyä tästä, uskoo Perun presidentti Pedro Pablo Kuczynski.

Hallitus on luvannut 760 miljoonaa dollaria hätäapua tulvista kärsineiden alueiden jälleenrakennukseen.

Yli 70 000 menettänyt kotinsa

Perussa on kärsitty tulvista vuosisatojen ajan ja monet köyhät asukkaat rakentavat tilapäiskoteja tulvariskialueille. Viranomaiset yrittävät saada ihmisiä siirtämään kotinsa muualle, mutta läheskään kaikki eivät halua muuttaa.

Perun kansallisen hätätilakeskuksen mukaan tänä vuonna jo ainakin 65 ihmistä on kuollut luonnonkatastrofeissa. Yli 72–000 ihmistä on menettänyt kotinsa.

Oppositiopoliitikot ovat vaatineet presidenttiä julistamaan koko maahan hätätilan. Toistaiseksi hätätila on julistettu vain tietyille alueille.

Metro ja kadut tulvivat

Liman metrossa, erityisesti Huachipan ja Carapongon alueilla, matkustajat ovat muodostaneet ihmisketjuja välttyäkseen joutumasta tulvavesien vietäväksi.

Poliisi ja palomiehet ovat rakentaneet köysiratoja saadakseen ihmisiä evakuoitua kotiensa katoilta.

Huachipan asukas Frank Luis Limache joutuin tulvan saartamaksi yhdessä 30 muun ihmisen kanssa, kun Rimac-joen ylittävä jalankulkusilta sortui.

– Auttakaa meitä. Olemme täällä jumissa emmekä ole saaneet ruokaa eilisen jälkeen, Limache vetosi.

Tulvan symboliksi on noussut järkyttynyt, mudan tahrima maalaisnainen, joka seisoo vertavuotavan lehmänsä kanssa yläluokan asuttamalla luksusrannalla, jonne hän on paennut tulvaa.

Viranomaiset ovat asettaneet tiukkoja rajoituksia vedenjakelulle, koska jokivedet voivat olla saastuneita. Ne, joilla on varaa, ovat ostaneet kaupoista kaiken pulloveden.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.