Taudit ja nälkä koettelevat armottomien tulvien peittämää Pakistania – kokonaiset kaupungit pysyvät veden peittäminä

Taudit ja nälkä koettelevat tulvien peittämää Pakistania 3:12
Tulvien aiheuttama tilanne on katastrofaalinen monissa Pakistanin kaupungeissa.

Pakistanissa kamppaillaan nyt ennätystulvien jälkituhojen kanssa, eivätkä tulvat välttämättä ole vielä ohi. YK ja avustusjärjestöt varoittavat nälänhädästä ja erityisesti veden kautta leviävistä taudeista.

Pakistanin tulva-alueilta on pelastettu veden saartamia ihmisiä helikoptereilla ja veneillä väliaikaissuojiin ja avustusleireille. 

Kaikki eivät kuitenkaan pääse lähtemään, sillä heidän täytyy jäädä huolehtimaan karjastaan – jos sellaista on jäljellä. BBC:n mukaan tulvissa on menehtynyt ainakin 735 000 karjaeläintä.

Yksi kyläänsä jääneistä on Khan Gul, jonka perhe onnistui pelastamaan itsensä ja lehmänsä. Kaikki muu omaisuus tuhoutui. He asuvat Janikorissa, joka yleensä säästyy pahimmilta tulvilta. Sateiden aikaan he pysyttelivät sisällä, eivätkä tienneet kuinka pahaksi tilanne muuttuu.

– Illalla vettä tulvi niin paljon, että jouduimme uimaan ulos taloistamme.

Nyt kylä on suurimmalta osalta pohkeisiin asti ylettyvää liejumaista mutaa, johon on vaikea asettaa leiriä.

Nälänhätä uhkana

Tulvavesi ei ole huuhtonut mukanaan pelkästään taloja, teitä ja siltoja. BBC:n arvion mukaan yli 800 000 hehtaaria viljelysmaata on tulvavesien vaikutusalueella. 

Sindhin provinssi on yksi pahiten kärsineistä, ja useissa kaupungeissa kaikki viljelykset ovat jääneet veden alle. Sindhissä tuotetaan neljännes koko Pakistanin maataloustuotteista, joten vaikutukset voivat olla merkittäviä koko Pakistanille.

Alueella tuotetaan myös merkittäviä määriä puuvillaa, jonka viljelijät ovat nyt menettäneet elantonsa. On vaikea arvioida, milloin pellot saadaan uudestaan viljelyskäyttöön.

Taudit koettelevat

Tulvissa on kuollut tähän mennessä yli 1 200 ihmistä, mukaan lukien yli 400 lasta. Luvun pelätään kuitenkin vielä kasvavan.

Suojapaikat ja sairaalat ovat täyttyneet ihmisistä, ja elinolosuhteet ovat monin paikoin epähygieeniset. Juoksevaa vettä tai saniteettitiloja ei välttämättä ole, joten juomavetenä käytetään saastunutta tulvavettä.

Tulvissa yksi suurimmista vaaroista ovat taudit, jotka lähtevät leviämään nopeasti. Useista sairaaloista on raportoitu potilasmäärien kasvaneen rajusti tulvien jälkeen. Useimmat potilaat kärsivät ripulista, malariasta ja ihosairauksista. Myös kolera leviää helposti tulva-alueilla.

– Poliklinikallamme 5–6 lääkäriä hoitaa 700–800 potilasta päivittäin, Johin kaupunkiin perustetulla lääkintäteltalla työskentelevä lääkäri Roshan Ali Khan sanoo uutistoimisto Reutersille.

Pakistanssa on yhä miljoonia ihmisiä avun ulottumattomissa. Tuhojen arvioidaan olevan 10 miljardin euron luokkaa.

YK yrittää kerätä 158 miljoonaa euroa, joilla voitaisiin auttaa arviolta 5,2 miljoonaa ihmistä Pakistanissa.

– Miljoonat ovat kodittomia, koulut ja terveyskeskukset ovat tuhoutuneet, elinkeinot ovat hajalla, kriittinen infrastruktuuri pyyhkiytynyt, ja ihmisten toivo ja unelmat huuhdottu pois, sanoi YK:n pääsihteeri Antonio Guterres.

Poikkeuksellisten voimakkaiden monsuunisateiden ja Pakistan vuoriston jäätiköiden sulamisvesien uskotaan olevan seurausta pääosin ilmaston lämpenemisestä. Pakistan on yksi ilmastonmuutoksesta eniten kärsiviä maita, vaikka se tuottaa alle yhden prosentin kaikista maailman kasvihuonepäästöistä.

Katso myös: Videot ja satelliittikuvat paljastavat Pakistanin tulvien mittakaavan

Lue myös:

    Uusimmat