Kaatosateet runtelivat suomalaisten rakastaman lomakohteen Espanjassa – autoilijoita kuollut tuhotulvien vuoksi

Espanjan kaakkoisosia viime päivinä koetelleet tuhotulvat ovat osoittautumassa eräiksi historian pahimmista. Sunnuntaihin mennessä tulvat olivat vaatineet kuusi ihmishenkeä, ja taloudellisten vahinkojen arvioidaan kohoavan satoihin miljooniin euroihin.

Tulvat ovat aiheutuneet ällistyttävän rajuista kaatosateista, joiden seurauksena yleensä kuivatkin jokiuomat pursuvat yli äyräiden.

Suomalaisten ja ruotsalaisten suosiman Torreviejan läheiseen Orihuelan kaupunkiin putosi vettä torstaina ja perjantaina kahdessa vuorokaudessa yli 400 litraa (yli 400 mm) neliömetriä kohden, kertoo Espanjan ilmatieteen laitoksen alustava tieto. 

Orihuelan normaali koko vuoden sademäärä on alle 300 litraa neliömetrille. Seutu tunnetaan kuivuudesta kärsivänä, mutta viime vuosina siellä on koettu useita pahoja sateita ja tulvia – edellisen kerran viime pääsiäisenä.

Kuolonuhrit pääsääntöisesti autoilijoita 

Orihuela oli torstaista lauantaihin veden eristämä. Kun lauantaina saatiin avatuksi tie, sen varrella oli läjäpäin tulvan riepottamia, tuhoutuneita autoja. Tv-kuvissa nähty maisema oli kuin tsunamin jäljiltä, kadut lainehtivat yhä ja kauppaliikkeet olivat korkealle nousseen tulvan tuoman mudan ja roinan vallassa.

Tuhot ulottuvat kuitenkin poikkeuksellisen laajalle myös koko Murcian itsehallintoalueella, Alicanten provinssissa sekä niiden ympärillä. Asutuksia on jäänyt ilman sähköä ja puhdasta juomavettä. Huoltoliikenne on vaikeutunut, koska tieyhteydet ovat veden vallassa.

Viranomaiset kehottavat välttämään autolla liikkumista. Lähes kaikki kuolonuhrit ovat olleet vesimassan yllättämiä autoilijoita. Poliisin mukaan auto on jätettävä, jos vesi yltää renkaiden puoliväliin. Yksi kuolleista joutui ryöppyävän virran viemäksi noustuaan juuri ulos autostaan, silminnäkijät kertovat.

Armeijan katastrofiyksiköt ovat pelastaneet seudulla tuhansia veden saartamia ihmisiä – myös kodeistaan, sillä tulva on noussut paikoin jopa puolentoista metrin korkeudelle. Monet tv-uutisissa haastatellut sanovat pelänneensä tosissaan, eivätkä useimmat muista koskaan kokeneensa vastaavaa vedenpaisumusta.

Ennätyksellisiä sateita myös muualla 

Lauantaina kaatosateet ryöpyttivät myös toista suomalaisten Espanjassa suosimaa seutua, maan eteläreunan Aurinkorannikkoa. Henkilövahinkoja sieltä ei ole raportoitu.

Pahimmat aineelliset tuhot kärsi Alhaurin el Granden kaupunki, jonne satoi aluehallituksen automaattisen mittausaseman mukaan 127 litraa (127 mm) neliömetrille kahdessa tunnissa aamuyöllä.

Vettä on tullut kuin saavista kaatamalla – kirjaimellisesti. Sademäärät ovat rikkoneet historiallisia ennätyksiä ja patojen kuivattamat jokiuomat tulvineet äkisti.

"Kylmän pisaran" taustalla ilmastonmuutos?

Suomen ilmatieteen laitos määrittää rankkasateeksi, jos 12 tunnin aikana sataa 15 litraa (15 mm) neliömetrille. Jokainen neliölle satanut millimetri vastaa yhtä litraa.

Ontinyentin pikkukaupungissa Alicantesta pohjoiseen satoi viime torstaina 12 tunnissa 282 litraa (282 mm) neliömetrille paikallisen mittausaseman mukaan.

Jokavuotiset syysmyrskyt tunnetaan Espanjassa nimellä "kylmä pisara". Espanjan yleisradion RTVE:n meteorologit sanovat, että sään ääri-ilmiöiden voimistumisen takana voi olla ilmastonmuutos.

Monet espanjalaiset ovat siitä yhä vakuuttuneempia, sillä myrskytuhot tuntuvat yleistyvän ja kesälämpötilat nousevan. Espanjaa pidetään maana, jota ilmastonmuutoksen myötä uhkaavat etenkin kuivuuden paheneminen ja merenpinnan nousu.

Tänä viikonloppuna on nähty miten runsassateisella Atlannin rannikolla ovat riehuneet metsäpalot samalla kun Välimeren kuivuusseudulla vyöryvät vesimassat.

Trendiä vaikea piirtää 

Ääri-ilmiöt ovat kuitenkin yleensä niin paikallisia ja äkillisiä, ettei niistä ole tarpeeksi pitkälle ulottuvia tilastoja, joiden perusteella voisi piirtää trendiä, sanoi Espanjan tv:n päämeteorologi Monica Lopez Kauppalehdelle viime vuonna.

Myöskään vakuutusyhtiöiden korvaustilastoista ei voi varmuudella päätellä tuhojen lisääntyneen.

Luonnonilmiöiden vahinkoja korvaa vakuutetuille yhtiöiden ja talousministeriön ylläpitämä yhteispooli nimeltä Consorcio. Sen korvaussummat ovat 1990-luvun jälkeen selvästi nousseet, mutta tämä johtuu paljolti siitä, että 90-luvulla espanjalaiset oppivat luottamaan vakuutusyhtiöihin ja vakuutusten ottaminen vilkastui tuntuvasti, sanoo vakuuttajien liiton Unespan tiedotuspäällikkö Eduardo González.

Lue myös:

    Uusimmat