Tulvaluukut ammollaan - Voimalaitoksissa kovia ohijuoksutuksia

Poikkeuksellisen korkeat vedenpinnat ovat pakottaneet monet sähköyhtiöt kalliisiin ohijuoksutuksiin vesivoimalaitoksilla.

Talvitulvista ja ylimääräisistä juoksutuksista on yhtiöiden arvion mukaan tulossa pysyvä riesa johon on pakko varautua esimerkiksi henkilöstöä lisäämällä.

Pohjois-Savon maakuntajärvi on piripinnassa. Savon ja Karjalan rajalla sijaitsevassa Juojärvessä on vettä on niin paljon, että sitä on pakko juoksuttaa kovalla kiireellä.

– Juojärven vedenkorkeushavainto on korkein mitä järven säännöstelyjaksolla vuodesta 1965 alkaen on mitattu, kertoo vesistöinsinööri Varpu Rajala Etelä-Savon ely-keskuksesta.

Komeimmat kuohut 50 vuoteen

Juojärven voimakkaat juoksutukset ovat kestäneet jo pari viikkoa. Nyt käynnissä o

levan ohijuoksutuksen määrä on voimakas, noin 40 kuutiota sekunnissa. Näin isoja määriä on juoksutettu aiemmin vain tulvavuosina 1981 ja 1974.

Paikalliset asukkaat eivät kuitenkaan muista yhtä komeita kuohuja kuin nyt.

– No ei ole ollut, että nyt on ihan erikoisen kommeet, ihasteli tilannetta heinäveteläinen Raimo Vepsäläinen.

Juojärven vedenpinta oli alkuviikosta reilu 10 senttiä säännöstelyn ylärajan yläpuolella. Ohijuoksutus tapahtuu paikallisen Palokin voimalan tulva-aukoista. Sähköyhtiö on varautunut pitkään savottaan.

– Oletettavaa on, että mennään pitkälle maaliskuuhun, voi olla että kevättulviin asti, arvioi vesivoimalaitoksen omistavan Pohjois-Karjalan Sähkön voimalaitospäällikkö Jari von Becker.

– Laitoksen tuotannon verran menee rahanarvoista tavaraa nyt ohi turbiinien, von Becker harmittelee.

Juoksutuksia monilla yhtiöillä

Pohjois-Karjalan Sähköllä on 10 vesivoimalaa Itä-Suomessa ja monissa niistä on menossa ohijuoksutukset. Kuopiolainen Savon Voima puolestaan joutui vuodenvaihteessa ohijuoksuttamaan pahimmillaan neljää eri voimalaitosta.

– Nyt on päästy tilanteen herraksi ja juoksutuksia on vain kahdessa voimalassa. Suurimmillaan juoksutus oli yhdessä voimalassa 135 kuutiota sekunnissa ja se on paljon, kertoo kunnossapitopäällikkö Juha Räsänen Savon Voimasta.

Myös Vattenfall on joutunut ohijuoksutuksiin monissa voimaloissa Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa.

– Tämä on hyvin poikkeuksellinen talvi ja tilanne, myöntää sähköntuotannosta vastaava johtaja Erik Mälkki.

Sen sijaan pohjoisen iso vesivoiman tuottaja Kemijoki Oy kertoo vielä säästyneensä ohijuoksutuksilta normaalimpien sääolojen ansiosta. Ainoastaan Lieksan suunnalla yhtiö joutui lyhytaikaiseen juoksutukseen.

Talvitulvasta pysyvä riesa

Sähköyhtiöissä arvioidaan että myyntituloja kaventavista juoksutuksista on tulossa pysyvä riesa.

– Kyllä se vähän siltä vaikuttaa. Viime vuonna tilanne oli joulukuun loppuun asti samanlainen ja tänä vuonna näyttää, että mennään tammikuun loppuun asti. Tähän täytyy varautua tulevaisuudessa, ei enää syksyt ja alkutalvet ole semmosia kuin ennen, von Becker päivittelee.

Käytännössä varautuminen tarkoittaa von Beckerin mukaan sitä, että voimalaitosten ajo-ohjelmia on muokattava, varauduttava talvitulvaan jo aikaisemmin ja lisättävä henkilöstöä juoksutusten valvontaan.

Yhtiöt säiden armoilla

Kovat juoksutukset ovat nostaneet pinnat alapuolisissa vesistöissä eri puolilla maata kipurajalle ja yhtiöille sataa kipakkaa palautetta.

– Ei me näille säille mahdeta mitään ja tämän mukaanhan meidän on yhtiönä toimittava.

Juojärven juoksutusten vuoksi omalla pienemmällä järvellään tulvaa seurannut Raimo Vepsäläinen ei kiukutellut sähköyhtiölle.

– Varmaan viisaudessaan sähköyhtiö laskelmoi mikä on hyväksi. Kyllähän siellä omakin laituri keikkuu jo korkealla ja saa nähdä miten jäiden kanssa käy, Vepsäläinen aprikoi.

Virtaus syö jäätä

Vesistöinsinööri Rajala muistuttaa, että veneiden ja rantakiinteistöjen omistajien kannattaa käydä viimeistään nyt tarkastamassa tilanne. Omaisuus on nostettava riittävän kauas rantaviivasta.

– Suuret virtaamat heikentävät myös jäitä, Rajala varottaa.

Monissa isoissa vesistöissä kuten esimerkiksi Pielisessä vedenpinnat ovat yhä huolestuttavasti nousussa. Tilanne on siis osassa vesistöissä vakiintumassa ja osassa mennään vielä huonompaan suuntaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat