"Tulokset ovat huolestuttavia" – muistisairastuvat herkempiä kolareille jo ennen diagnoosia

Muistisairaat ajavat kolareita jo ennen diagnoosia, kertoo Uutispalvelu Duodecim.

Dementiaan sairastuvat ovat vaarassa joutua liikenneonnettomuuksiin diagnoosia edeltävien vuosien aikana. Diagnoosin jälkeen onnettomuudet sen sijaan vähentyvät, tuore australialaistutkimus osoittaa.

Australialaisten tutkimus perustuu vuosina 2001–2013 vähintään yhdessä auto-onnettomuudessa olleen 5 300 henkilön aineistoon. Osallistujista 1 700:lla oli diagnosoitu dementia.

Aineiston perusteella dementiaan sairastuneista 43 prosenttia oli ollut kuljettajana auto-onnettomuudessa diagnoosia edeltävien kolmen vuoden aikana, kun verrokeista onnettomuuden oli ajanut 30 prosenttia. Diagnoosia seuraavien kolmen vuoden aikana potilaiden onnettomuusriski kuitenkin putosi 93 prosenttia.

Tulokset ovat huolestuttavia, sillä onnettomuuksia on vaikea ehkäistä. Usein dementiaa edeltää oireiltaan lievempi muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentyminen, mutta dementiaan myöhemmin sairastuvien tunnistaminen on vaikeaa.

Suomessa on arviolta puoli miljoonaa yli 70-vuotiasta autoilijaa ja heidän määränsä tulee kasvamaan. Suomessa ajoterveys arvioidaan aina ajokorttia haettaessa tai uusittaessa, mutta esimerkiksi muistisairaudet velvoittavat lääkäreitä arvioimaan potilaidensa ajokykyä ja tarpeen mukaan ilmoittamaan tuloksista viranomaisille. Ammattikuskien ajokykyä seurataan ja arvioidaan tarkemmin. 

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeuden pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat