Tulli pelkää hallituksen päätöksiä: "Ei hyvältä näytä"

Hakijaryntäys Tullin oppisopimuskoulutuksiin - miten Tulli valitsee oikeat ihmiset? 10:17
Hakijaryntäys Tullin oppisopimuskoulutuksiin – miten Tulli valitsee oikeat ihmiset?

"Kun muille turvallisuusviranomaisille on virrannut kasapäin rahaa, Tulli on tuntunut aina jäävän sivuun rahanjaossa", sanoo pääjohtaja Hannu Mäkinen.

Tulli pelkää hallituksen laiminlyövän sen rahoituksen ja toimivaltuuksien kehittämisen. Vaikka hallitusohjelmassa luvataan kehittää poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen yhteistyötä ja toimivaltuuksia, käytännön sitoumuksissa Tulli katsoo yhä jäävänsä poliisin ja Rajavartiolaitoksen varjoon.

– Tästä linjauksesta tulee tekojen tasollakin pitää kiinni ja kehittää myös Tullin resursseja. Toistaiseksi tällaista on ollut vaikeata havaita. Kun muille turvallisuusviranomaisille on virrannut kasapäin rahaa viime vuosina, Tulli on tuntunut aina jäävän sivuun rahanjaossa, sanoo Tullin pääjohtajaHannu Mäkinen tiedotteessa.

Tulli nostaa kannanotossaan esille muun muassa sen, että valtiovarainministeriö oli talousarvioehdotuksessaan esittänyt itselleen kuuden miljoonan euron lisäystä Tullin teknologisen kyvykkyyden turvaamiseen. Tullin mukaan tämä olisi vastannut hyvin hallitusohjelman linjauksen henkeä, mutta lisäys on sittemmin karsittu.

"Ajankohtainen teknologia vaatii rahaa"

Pääjohtajan mukaan Tullin resurssitarpeet tulee huomioida tasapainoisesti suhteessa poliisiin ja Rajavartiolaitokseen, kun kansallista turvallisuutta vahvistetaan.

– Hallitusohjelmassa kaavaillaan säästötoimenpiteitä virastoille. Sellaisten seurauksena Tullin toiminnan kehittäminen pysähtyisi. -- Valvontatoiminta onnistuu vain ajantasaisen teknologian avulla, mikä vaatii rahaa, Mäkinen sanoo.

Tullin mukaan hallitusohjelmassa on mainittu Rajavartiolaitoksen toimivaltuuksien kehittämisen tarkastelu, mutta ei Tullin. Kannanotossa Tulli korostaa olevansa nykyisin ainoa turvallisuusviranomainen Suomen sisärajoilla.

Tiedotteessa Tulli myös korostaa rooliaan Venäjälle määrättyjen pakotteiden valvonnassa.

– Rahoituksen jatkuvuus täysimääräisenä olisi varmistettava myös tulevina vuosina. Toistaiseksi ei näytä hyvältä. Pakotevalvonnan merkitys ei ole pienenemässä lähivuosina, tiedotteessa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat