FBI etsii pahamaineiseen vakoojaverkostoon kuulunutta venäläismiestä, jolla on yhteyksiä Suomeen

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on etsintäkuuluttanut venäläisen Boris Livshitsin, jolla on laitoksen mukaan kytköksiä myös Suomeen. USA:n viranomaisten mukaan mies oli osa verkostoa, joka on salakuljettanut pakotteiden alaista teknologiaa Venäjän käyttöön. 

Viisikymppinen Boris Livshits on päätynyt FBI:n etsintäkuuluttamien henkilöiden listalle, sillä FBI:n mukaan mies kuului niin sanottuun Sernija-verkostoon. 

Ryhmän uskotaan salakuljettaneen Yhdysvaltain pakotteiden alaista teknologiaa Venäjän tiedustelu- ja sotakoneiston käyttöön laittomasti ja pakotteita kiertäen.

Kyse on ollut sekä sotilas- että kaksikäyttöteknologiasta, eli siviilikäyttöön tarkoitetuista tuotteista, joita voidaan hyödyntää epätoivottuun sotilaalliseen tarkoitukseen.

Venäjälle viedyn materiaalin joukossa on ollut yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan muun muassa kvanttitietokoneisiin, ohjustekniikkaan sekä ydinaseisiin liittyvää välineistöä, kuten mikrosiruja. 

FBI:n mukaan verkosto on salakuljettanut myös ammuksia.

FT: Vakoojarinki hankki laitteita myös Suomesta

"Vakoojaringingiksi" kutsutun verkoston toiminnasta toukokuussa raportoinut Financial Times -lehti kertoo, että rinki on onnistunut hankkimaan tuotteita myös Suomesta.

Lehden mukaan rinkiin linkittyvä yhtiö vei Suomesta työstökoneita Venäjälle, vaikka laitteet ovat olleet Yhdysvaltojen pakotteiden alla Venäjän Ukrainassa aloittaman suurhyökkäyksen jälkeen.

Artikkelissa mainitaan Suomesta hankitun myös tuhansien eurojen arvosta hionta- ja katkaisulaikkoja. Ne eivät kuitenkaan ole lehden mukaan olleet EU:n pakotteiden alla. 

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Sernija-verkosto on toiminut Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n lukuun. Muina asiakkaina mainitaan esimerkiksi Venäjän ulkomaantiedustelupalvelu SVR.

Videolla Suomen tullin edustaja kertoo, mitkä ovat tyypillisimmät tuoteryhmät, joissa pakotteita yritetään Suomessa kiertää:

Tullin Sami Rakshit kertoo, mitkä ovat tyypillisimmät tuoteryhmät, joissa pakotteita yritetään kiertää 0:49

Kanssasyytetty otettiin kiinni Venäjän rajalta Virossa

Boris Livshitsin epäillään olleen mukana verkoston toiminnassa vuodesta 2017 vuoteen 2022 saakka. Miehen uskotaan pyörittäneen useita kulissiyhtiöitä, joiden tarkoituksena oli peitellä verkoston toimintaa. 

FBI:n mukaan Livshitsillä on kytköksiä Venäjän lisäksi muun muassa Suomeen, Viroon sekä eräisiin muihin maihin. Kytkösten luonnetta ei avata tarkemmin.

Livshitsin lisäksi Yhdysvaltain viranomaiset vaativat kuutta muuta tilille Sernija-verkoston toimintaan liittyen. Syytteitäkin on jo luettu. 

Yksi kanssasyytetyistä, Vadim Konoshtsenok, otettiin kiinni Viron ja Venäjän välisellä rajalla lokakuussa 2022. Viime kuussa mies luovutettiin Yhdysvaltoihin, missä häntä uhkaa nyt jopa kymmenien vuosien vankeus. Mies on kiistänyt osallistuneensa mihinkään laittomaan tai toimineensa Venäjän lukuun, uutisoi Al Jazeera

Lue myös:

    Uusimmat