Mainos

Poliisien määrä halutaan nostaa 7500:aan – perustellaan turvallisuustilanteen kiristymisellä

Poliisien määrä pitää vakiinnuttaa lähitulevaisuudessa minimissään 7 500:aan, jotta Suomi pystyy vastaamaan kiristyneeseen turvallisuustilanteeseen.

Näin katsoo eduskunnan hallintovaliokunta sisäisen turvallisuuden selontekoa koskevassa mietinnössään.

Valiokunnan mukaan tavoitteeseen ei voida päästä tällä hetkellä edes lisärahoituksella, koska poliisien määrä on laskemassa tänä vuonna 7 250:stä 7 000:een muun muassa eläköitymisten ja koulutusleikkausten vuoksi.

Selonteon mukaan määrä on tarkoitus pitää 7 000:ssa hallituskauden loppuun asti. Lisäksi Rajavartiolaitoksen olisi löydettävä 15 miljoonan lisäsäästöt vuoteen 2020 mennessä.

Valiokunnan mielestä sisäisen turvallisuuden edellytykset ovat heikentyneet jo kauan, ja selonteon ehdotuksilla sama kehitys jatkuisi tulevaisuudessa.

Valiokunnan mukaan sisäistä turvallisuutta ja sen tunnetta heikentävät uudet uhkatekijät. Syyrian kriisin, terrorismin ja laajan laittoman maahantulon ongelmat heijastuvat myös Suomeen.

Itärajan valvonta vahvemmaksi 

Valiokunta vaatii muillekin turvallisuusviranomaisille merkittäviä lisähauiksia, koska nykytilanteessa vain kaikkein kriittisimmät tehtävät pystytään hoitamaan. Lisäresursseja halutaan esimerkiksi itärajan valvontaan. 

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) jakoi valiokunnan huolen torstaina eduskunnassa. Hän sanoi, että turvallisuusviranomaisten määrärahatasoa pitää tarkastaa vastaamaan nopeasti heikentynyttä turvallisuustilannetta.

Päätökset tehdään puoliväliriihessä. 

– Tarkat luvut, mitä milläkin rahalla ja kuinka paljon meillä on rahaa käytettävissä, selviävät ensi viikon keskustelujen jälkeen, Risikko totesi. 

Valiokunnan laskelmien mukaan tilanne korjautuisi pienillä lisäsatsauksilla. Esimerkiksi yhden poliisin palkkauskustannuksiksi lasketaan noin 60 000 euroa vuodessa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.