Tulli paljastaa: Rikollisryhmän epäillään valmistaneen huumeita Suomen saariston loma-asunnoissa – pääepäiltynä Espanjassa toiminut suomalainen

Tulli paljastaa: Rikollisryhmän epäillään valmistaneen huumeita Suomen saariston loma-asunnoissa – pääepäiltynä Espanjassa toiminut suomalainen 0:24

Suomeen levitettiin yli 27 kiloa amfetamiinia laajan, ulkomailta johdetun rikollisorganisaation kautta, suomalaisviranomaiset uskovat. Pääepäiltynä on Espanjassa toiminut suomalaismies.

Tulli kertoo tutkineensa Lounais-Suomen poliisin kanssa huumeiden maahantuonti- ja levitysorganisaatiota, jonka uskotaan levittäneen Suomeen amfetamiinia lähes 700 000 euron arvosta. Lisäksi tapaukseen liittyen on takavarikoitu muita huumausaineita.

Tullin mukaan osa amfetamiinista tuotiin Suomeen öljymäisessä muodossa, josta jalostettiin käytettävää ainetta Varsinais-Suomen saaristosta vuokratuissa loma-asunnoissa. Viranomaiset epäilevät, että huumeita varastoitiin jalostamisen jälkeen Turun, Helsingin, Espoon ja Vantaan alueilla.

Viranomaisten mukaan organisaatiota on johdettu ulkomailta, ja sen toimintaan epäillään osallistuneen yli 15 henkilöä, joista useita on edelleen vangittuna.

Tiedotteen mukaan jutun pääepäiltynä on Espanjasta käsin toiminut suomalainen mies. Epäiltyjen joukossa on hänen lisäkseen sekä suomalaisia että muiden maiden kansalaisia. Useilla epäillyistä on Tullin mukaan rikollista menneisyyttä Suomessa.

Aineita takavarikoitu suuri määrä

Tullin mukaan organisaation hallusta on takavarikoitu alkuvuodesta yhteensä lähes 13 kiloa amfetamiinia ja 4 800 millilitraa amfetamiiniemästä. Lisäksi viranomaiset ovat löytäneet 350 millilitraa rikkihappoa, 340 millilitraa lakkaa, 50 kappaletta LSD-lappuja, reilu 6 grammaa kannabista sekä 227 kappaletta ampuma-aseen patruunoita.

Lisäksi Tanskan poliisin kerrotaan takavarikoineen samaan tapaukseen liittyen noin 20 kiloa amfetamiinia viime marraskuussa. Viranomaiset uskovat, että lasti oli tarkoitettu Suomen markkinoille.

Viranomaisten arvion mukaan Suomeen päätyi levitykseen yhteensä yli 27 kiloa amfetamiinia. Huumeiden arvo on suomalaisviranomaisten arvion mukaan noin 685 000 euroa. Organisaatiolta takavarikoidun amfetamiinin katukauppa-arvo on ollut kaikkinensa reilut 1 100 000 euroa, Tullin tiedotteessa arvioidaan.

Viranomaiset ovat tutkineet kokonaisuutta ainakin törkeinä huumausainerikoksina. Tapauksen esitutkinnan on määrä valmistua elokuun aikana, ja jutun on tarkoitus siirtyä syyteharkintaan.

Lue myös:

    Uusimmat