Tulli hylkäsi suuren erän pikkulasten elintarvikkeita muistuttavia leluja – "voivat aiheuttaa tukehtumisvaaraa"

1:09

Tulli tiedottaa havainneensa pikkulasten Squeeze the Squishy -leluissa tukehtumisvaaran.

Yllä olevalla videolla ohjeet turvallisiin limaleikkeihin.

Pikkulapsille tarkoitettujen, elintarviketta muistuttavien Squeeze the Squishy -lelujen todettiin Tullilaboratorion testeissä aiheuttavan tukehtumisvaaran. Lisäksi leluissa oli käytetty ftalaatteja, joiden epäillään häiritsevän ihmisten hormonitoimintaa, Tulli kertoo tiedotteessaan.

Jäljittelevät elintarvikkeita

Pehmeästä muovista valmistetut värikkäät Squeeze the Squishy -muovilelut jäljittelevät elintarvikkeita.

Tullin käsityksen mukaan kyseiset lelut ovat erityisesti pientä lasta houkuttavia, koska ne muistuttavat kooltaan, muodoltaan ja väreiltään tuttuja elintarvikkeita.

– Näytteistä pystyy helposti käsin repimään osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaraa. Lelujen koko materiaali on myös verrattavissa standardissa mainittuun pehmeään osaan, josta ei saisi lähteä puremalla tai repimällä irti pieniä palasia, kertoo Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling tiedotteessa.

Materiaali vaarallista joutuessaan lapsen suuhun

Lelujen materiaalin helpon puristettavuuden ja suhteellisen hitaan takaisin muotoon palautumisen takia materiaali on vaarallista, jos se joutuu lapsen suuhun.

Pieneksi puristettu pala voi tukkia alahengitystiet. Jos lapsi ehtii niellä puristetun palan, vaara on sama kuin turpoavissa leluissa.

Leluista löytyi testeissä myös ftalaatteja. Ftalaateille altistuminen saattaa olla yhteydessä lisääntymisjärjestelmän häiriöihin, kohonneeseen keskivartalolihavuuteen sekä joihinkin sairauksiin.

"Häviävän pieni mahdollisuus, että kukaan olisi tuotetta valvonut"

Nyt tutkittu ja hylätty suuri erä, yli 24 000 Squeeze the Squishy -muovilelua päätyi Tullilaboratorion testeihin tavanomaisen tuoteturvallisuusvalvonnan yhteydessä.

Vastaavia leluja tiedetään olevan myynnissä verkkokaupoissa ja myymälöissä.

– Joskus meiltä kysytään, onko Tulli valvonut jonkun tietyn tuotteen, jonka tilaamista ulkomailta kysyjä suunnittelee. Ainoa vastaus siihen on, että käytännössä on häviävän pieni mahdollisuus, että kukaan olisi tuotetta valvonut, jos se on tilattu EU:n rajojen ulkopuolelta esimerkiksi verkkokaupasta, Neffling toteaa.

Lähde: Tulli

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja