Mainos

Tulli huolissaan uudesta alkoholilaista: "Se aiheuttaa tulkintaongelman"

Tullissa toivotaan, että uusi alkoholilaki selkeyttää alkoholin etämyynnin periaatteita. Tulli saa uuden lain myötä tehtäväkseen valvoa alkoholin etämyyntiä mutta se pelkää, että epäselvä lakipykälä aiheuttaa myös jatkossa tulkintavaikeuksia.

Tulliylitarkastaja Anna Kallion mukaan uusi laki ei selvennä ulkomaisten nettikauppojen asemaa.

– Ehdotetussa pykälässä ei yksiselitteisesti ilmi kielletyn ja sallitun toiminnan rajanveto, ja tämä vaikeuttaa tullivalvontaa ja myös esitutkinnan suorittamista silloin, kun epäillään alkoholilain rikkomista. Perusteluteksteissä todetaan nimenomaisesti alkoholijuomien rajat ylittävä etämyynti kielletyksi, mutta itse ehdotetussa säännöksessä tätä kieltoa ei löydy. Ja se aiheuttaa sen tulkintaongelman, Kallio selittää ongelman ydintä.

Tullissa epäillään myös, ettei uusi alkoholilaki vaikuta merkittävästi alkoholin matkustajatuontiin.

Yhtenä perusteluna ruokakaupassa myytävien alkoholijuomien prosenttirajan nostamiselle on ollut tavoite saada hillittyä juomien tuontia Virosta. Viro kiristää alkoholijuomien verotusta mutta korotuksia on luvassa myös Suomessa.

– Tulli näkee, että kun meillä nostetaan alkoholiveroa samoin kuin Virossa, periaatteessa voisi ajatella, että tilanne pysyy täysin samana ellei täällä tapahdu radikaaleja muutoksia saatavuudessa. Tuote on hintaeron edelleeen houkutteleva hintaeron takia ja matkustajatuonti pysyy ainakin samana, tulliylitarkastaja Kallio sanoo.

Tulli antoi lausuntonsa uudesta alkoholilaista eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle eilen keskiviikkona.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.