Vaarallista kasvitautia löytyi Ahvenanmaalta

Ahvenanmaalaiselta päärynäviljelmältä on löydetty ensimmäistä kertaa tulipolte-nimistä kasvitautia, joka on omenan ja päärynän haitallisimpia tauteja Euroopassa. Tulipolte ei ole vaarallinen ihmisille ja eläimille.


Ahvenanmaan maakuntahallitus selvittää taudin levinneisyyttä ja tarvittavia toimenpiteitä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira antaa apua taudin torjunnassa.

Ahvenanmaan maakuntahallituksen ottamassa näytteessä todettiin tulipolte-kasvitautia, jonka aiheuttaa Erwinia amylovora -bakteeri. Näytteet otettiin päärynäpuusta hedelmäviljelmällä ja ne tutkittiin Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa. Taudin leviämisreitti Ahvenanmaalle ei ole vielä tiedossa.

Omenan ja päärynän lisäksi muita taudin isäntäkasveja ovat Suomessakin yleiset tuomipihlajat, pihlajat, orapihlajat ja tuhkapensaat.

Tulipolte on vaarallinen kasvitauti, koska se on vaikea hävittää, se aiheuttaa merkittävää taloudellista vahinkoa eikä sitä voi torjua kasvinsuojeluaineilla. Tautia esiintyy nyt Suomi mukaan lukien kaikissa EU-maissa.


Saastuneet puut hävitetään


Saastuneiksi todetut hedelmäpuut joudutaan hävittämään. Hävittämisestä päättää Ahvenanmaan maakuntahallitus. Laajempi kartoitus taudin levinneisyydestä Ahvenanmaalla tehdään kesällä 2015.

Ahvenanmaalla tuotetaan noin kaksi kolmasosaa Suomen hedelmäsadosta.

Tulipoltteen oireena mustat ja taipuneet kuolleet versot

Taudin oireena kukat lakastuvat ja muuttuvat tummanruskeiksi tai mustiksi, mutta eivät yleensä varise. Nuoret versot ja oksat lakastuvat ja tummuvat ja niiden kärki taipuu alaspäin.

Kuolleet versot ja lehdet jäävät puuhun kiinni, ja ne näyttävät taudin nimen mukaisesti palaneilta. Hedelmät tummuvat, jäävät kiinni kasviin ja muumioituvat. Taudin oireet näkyvät parhaiten keski- ja loppukesällä.

Tulipolte leviää saastuneissa taimissa maasta toiseen ja alueellisesti lintujen ja sateen välityksellä. Myös pölyttävät hyönteiset, kuten mehiläiset, ovat tulipoltteen levittäjiä.

Lue myös:

    Uusimmat