"Tuli paljon kämmäiltyä" – Perparim Hetemaj palasi kotiin viimeistä kertaa, yksi asia saa HJK:n tähtihankinnan herkäksi

Perparim Hetemaj palaa 16 vuoden jälkeen HJK:hon –"Todennäköisesti tämä jää viimeiseksi seurakseni" 3:11
Perparim Hetemaj palaa 16 vuoden jälkeen HJK:hon – "Todennäköisesti tämä jää viimeiseksi seurakseni"

Nuoruudessaan kämmäillyt Perparim Hetemaj palasi kotiin yhtenä kaikkien aikojen suomalaispelaajista. Perheen yhdistyminen lämmittää 35-vuotiaan konkarin mieltä.

Perparim Hetemaj ponnisti maailmalle Helsingin Jalkapalloklubista vuonna 2006, kun hän siirtyi kreikkalaiseen suurseuraan AEK Ateenaan.

19-vuotias Hetemaj ehti pelata samana vuonna seitsemän ottelua Veikkausliigassa ennen kuin AEK kaappasi hänet 450 000 euron siirrossa matkalle, joka kesti lopulta lähes 16 vuotta.

Tuo matka päättyi torstaina, kun Hetemaj palasi kotiinsa Helsinkiin ja HJK:n riveihin yhtenä kaikkien aikojen suomalaisista jalkapalloilijoista.

– Aika paljon olen muuttunut. Halusin silloin kaiken heti ja nyt. Tuli paljon kämmäiltyä. Toki oli myös epäonnea, eikä kaikki johtunut itsestä, vaikka paljon johtuikin. On myös hyvä juttu, että on tapahtunut muutoksia. On normaalia, että sitä on eri ihminen 35-vuotiaana kuin 19-vuotiaana, Hetemaj miettii.

"Kuvastaa hyvin mun uraa ja koko elämää"

Kreikasta tuli Hetemaj’lle lopulta vain välipysäkki ennen siirtymistä Italiaan, jossa keskikenttäpelaajalla vierähti lopulta 12 vuotta. Tuossa ajassa tulisieluisesta ja palloahneesta taiturista on hioutunut joukkuepelaaja ja ammattilaisuuden perikuva.

– Tärkeintä on ollut, että olen voinut toteuttaa unelmani ja olen saanut maksimin irti itsestäni. Suurin tavoite jossain vaiheessa oli, että sain sen 300 ottelua Serie A:ssa täyteen. Se oli minulle hyvin tärkeä saavutus. Senkin sain saavutettua vaikeuksien kautta, mikä kuvastaa hyvin mun uraa ja koko elämää. Mikään ei ole tullut helpolla, Hetemaj pohtii.

Maajoukkueessa 50 virallista ottelua pelannut Hetemaj nousi erityisesti yleisön suosikiksi periksiantamattomuudellaan.

Hetemaj on HJK:lle massiivinen hankinta monellakin tapaa. Pelillisen panoksensa lisäksi hän tuo pukukoppiin esimerkin täydellisestä sitoutumisesta ammattilaisuuteen.

– Tiedän, että ihmiset vaativat minulta paljon, ja vaadin myös itseltäni paljon. En tulisi tänne, jos minulla ei olisi sellaista oloa, että pystyn jotain antamaan oikeasti, Hetemaj sanoo.

Hetemaj muistaa teinivuosiltaan HJK:ssa pelanneen paluumuuttajan Mika Nurmelan, joka jakoi nuoremmilleen arvokasta oppia eurooppalaisesta jalkapallotodellisuudesta.

– Elän siten, miten olen nähnyt kokeneempien pelaajien toimineen. Pidän itsestäni hyvää huolta ja tiedän, mitä on ammattimaisuus. Se on ihan eri asia kuin se mitä luulin sen olevan, kun lähdin ulkomaille.

Irti sopimuksesta kesken kauden

Hetemaj'n tuore sopimus HJK:n kanssa kattaa tämän ja ensi kauden sekä pitää sisällään myös option vuodesta 2024. Ura voi jatkua siis vielä kolmekin vuotta.

– En ole vielä lopettanut, vaikka olenkin aika lopussa tätä matkaa. Mulla on vielä paljon annettavaa ja palo tätä hommaa kohtaan on olemassa. Sen takia olen elänyt fudis edellä ja ammattimaisuus edellä, että pystyn vielä antamaan jotain. Muuten en olisi tullut tänne.

– Tarkoitus oli alun perin tulla kesällä, jos vain kaikki osapuolet haluavat sitä. Nyt tällainen tilaisuus aukesi, osittain myös valitettavan Santeri Väänäsen loukkaantumisen takia, Hetemaj kuvailee.

Hetemaj'n edellisellä seuralla Regginalla on kaudesta jäljellä vielä kolme ottelua Italian Serie B:ssä, mutta on jämähtänyt tukevasti keskikastiin.

Hyvät välit seurajohtoon ja muuten ammattimaisesti hoidettu pesti antoivat Hetemaj'lle mahdollisuuden neuvotella harvinainen sopimuksen purku, jolla siirto mahdollistui jo nyt kevään siirtoikkunassa.

Viimeiseksi jääneessä sarjapelissä Regginassa Hetemaj istui penkillä.

– Valmentaja sanoi, että on parempi, etten pelaa, jos kuitenkin haluan lähteä toiseen seuraan. Se oli hyvä juttu, vaikka ajattelin tietenkin, että olen täysillä yhä mukana ammattilaisena, Hetemaj toteaa.

Keskusteluyhteys HJK:n toimitusjohtajan Aki Riihilahden kanssa aktivoitui jälleen muutamia viikkoja sitten, kun Hetemaj oli käymässä Helsingissä lomallaan. Siskolle oli juuri syntynyt lapsi.

"Perhe on ollut minulle aina tärkeä"

HJK oli Hetemaj'lle lähes itsestään selvä valinta Suomessa. Ainoastaan pienen vilkuilun Seinäjoelle aiheutti Mehmet Hetemaj'n kipparoima SJK.

– Kiitän kaikkia seuroja, jotka olivat kiinnostuneita, mutta tämä tuntui oikealta. Olen Suomessa edustanut ainoastaan HJK:ta. Se tuntui tosi tärkeältä – en ole vielä lopettanut, mutta todennäköisesti tämä jää viimeiseksi seuraksi – saada tällainen lopetus uralle.

Pikkuveli Mehmetin lisäksi Hetemaj pääsee Helsingissä ja Suomessa pelatessaan aivan uudella tavalla jälleen osaksi muidenkin lähisukulaistensa elämää.

Hetemaj myöntää jääneensä paljosta paitsi viimeisten 16 vuoden aikana. Hän puhuu lämmöllä sisarustensa lapsista.

– Perhe on ollut minulle aina tärkeä. Nyt lämmittää ennen kaikkea se, että saan olla kotona ja viettää aikaa heidän kanssaan, eikä tarvitse laskea päiviä ja tunteja, milloin pitää taas lähteä tai koska pääsee taas näkemään seuraavan kerran, Hetemaj kertoo.

Hetemaj pelaa HJK:ssa Italiasta tutulla pelinumerolla 56. Luku on hänen vuonna 2010 kuolleen isänsä Miftarin syntymävuosi.

Lue myös:

    Uusimmat