Tuleva ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari ymmärtää Elokapinaa ja haluaa ilmastohätätilan julistetuksi – "Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku"

Tulevan ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karin mukaan ilmastohätätila tulisi julistaa – ”Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku” 7:06
Katso videolta koko Emma Karin haastattelu!

Tulevan ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Karin (vihr.) mukaan Suomessa on ilmastohätätila.

Emma Karin mukaan hallituksen tulisi julistaa ilmastohätätila.

– On vaikea toimiva hätätilassa, jos sitä ei tunnusteta ääneen.

Kari kertoo vuosi sitten tehneensä yhdessä vihreiden kansanedustaja Atte Harjanteen kanssa toimenpidealoitteen ilmastohätätilaan liittyen.

– Politiikassa voi sanoa, että tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Silloin kun hätätilassa eletään, on ainakin viisasta sanoa se ääneen. Kyse on siitä, että tunnustetaan missä tilanteessa ollaan ja meidän on tehtävä toimia.

– Itse olen sitä mieltä, että olemme sellaisessa pisteessä, jota hätätilan toteaminen on paikallaan ja se tulisi nyt tehdä.

Vihreät ovat aiemmin pitäneet asiaa esillä ja esittäneet ilmastohätätilan julistamista. Karin mukaan näin tullaan toimimaan jatkossakin.

Ymmärtää Elokapinan toimintaa

Viime päivinä ympäristöliike Elokapina on ollut otsikoissa kymmenen päivän mielenilmauksestaan, jonka aikana liike katkaisi liikenteen Mannerheimintiellä ja Pitkälläsillalla sekä osoitti mieltään Valtioneuvoston linnan portailla.

Kari kertoo ymmärtävänsä mieltään osoittavia henkilöitä.

Hän sanoo ajattelevansa, että "elävä kansalaisyhteiskunta on osa demokratiaa ja se kuuluu hyvään yhteiskuntaan".

– Kyllä minä ymmärrän sitä, varsinkin nuoret, joiden elämässä näkyy ilmasto- ja luontokriisi aivan eri tavalla kuin omassa nuoruudessani. Se hätä on siellä aito. 

Monet ihmiset ovat ilmaisseet ärsyyntymisensä Elokapinan toimiin.

Kari epäilee, että Suomessa ei ole totuttu aktiiviseen kansalaistoimintaan. Hän kertoo viettäneensä nuoruuttaan Englannissa, jossa ”kansalaisyhteiskunta on hyvin erilainen kuin Suomessa”.

– Ehkä siksi suhtaudun tähän aika rauhallisesti ja en ole kokenut niin suuria tunteita.

– Toivoisin, että kaiken paheksunnan sijaan yritettäisiin kuunnella, mitä nuoret yrittävät oikeasti sanoa ja mistä hätä kumpuaa.

Lue myös:

    Uusimmat