Mainos

Tukholman valinta talviolympialaisten kisäisännäksi olisi ollut rohkaisevaa Suomenkin kannalta – kaksi asiaa käänsivät vaakakupin: "Ei oltu vielä kypsiä siihen"

Italia voitti 2026 talviolympialaisten kisaisännyyden Ruotsin nenän edestä. Kisat järjestetään Milanon ja Cortina d'Ampezzon kaupungeissa.

Ruotsi pääsi lähelle kisaisännyyttä, mutta hävisi äänestyksen luvuin 34-47. 

Sari Essayah, kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäsen, kertoo MTV Urheilulle, että ratkaisussa painottui kaksi asiaa. Toinen niistä olivat pitkät välimatkat, sillä alppihiihtopaikka Åre ja yhdistetyn Falun ovat kaukana Tukholmasta. 

Myös Latvia, jossa olisi järjestetty kelkkailu, on kaukana. 

– Sitten Tukholman kaupungin sitoutumista ei pidetty tarpeeksi voimakkaana ja valtion varsinainen takaus puuttui. Tässähän Ruotsi lähti kokeilemaan ihan uutta mallia, jossa oli yksityisiä vakuutusyhtiöitä ja sijoittajia taustalla. Eli vaikka haetaan uusia järjestämismalleja, tuntui, että Tukholmaa arvostettiin näissä asioissa huonommaksi, Essayah avaa päätöstä.

Essayah kertoo myös, että verrattuna kaksiin aikaisempaan talviolympialaisiin, kisojen budejtit ovat 20 prosenttia pienemmät. 

– Myös hakuprosessiin käytettiin 75 prosenttia vähemmän varoja. Koko ajan korostetiin kestävää kehitystä, miten paljon valmista on olemassa ja miten vähän tarvitsee rakentaa uutta.

Mitä tämä tarkoittaa Suomen mahdollisille olympiahaaveille? 

Tukholman mallina oli osan kisojen lajien järjestämisen jossakin toisessa kaupungissa tai maassa, kuten Latviassa. Sellainen voisi toimia Suomenkin kohdalla.

Suomessa kun ei pysty järjestämään esimerkiksi alppilajeja, jolloin kuvaan astuisi kisojen jakaminen jonkin toisen maan kanssa. 

– Jos Tukholma olisi voittanut, sen olisi nähnyt rohkaisuna siihen suuntaan, että näin voidaan edetä. Mutta ei tämä tarkoita sitä, etteikö jossain vaiheessa voida edetä. Ei oltu vielä kypsiä siihen, että tämä olisi voitu järjestellä tällä tavalla, Essayah pohtii. 

– Sanoisin, että Tukholman tapa järjestää kisat ja se konsepti – jos se olisi saanut hyväksynnän, se olisi ehkä ollut pienimmille maille rohkaisevaa. Voidaan lähteä järjestämään kisoja siten, että on useampia kaupunkeja, jotka ovat niitä järjestämässä, jopa eri maissa olisi niitä järjestämässä, hän jatkaa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja