Tukes: Kuudessa teollisuuslaitoksessa merkittäviä puutteita

Suomessa on kuusi suuronnettomuusvaaralliseksi luokiteltua laitosta, joiden toiminnassa on merkittäviä puutteita tai kehittämistarpeita. Puutteita on tyypillisesti muun muassa kunnossapidossa, pelastussuunnitelmissa ja riskien arvioinnissa.

Tiedot käyvät ilmi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin rekisteristä, ja ne perustuvat tarkastuskäyntien arviointeihin. Laitosten tarkastuskäynnit on tehty vuosina 2011-2013.

STT pyysi Tukesilta tiedot suuronnettomuusvaarallisista laitoksista, jotka ovat saaneet heikoimmat arvosanat asteikolla nollasta viiteen. Näiden laitosten yleisarvosana on alle kaksi, kun esimerkiksi Forcitin Vihtavuoren räjähdetehtaalla se oli kolme.

Laitosten toimiala ja koko vaihtelevat. Ne sijaitsevat Espoossa, Tampereella, Orimattilassa, Turussa, Kemissä ja Kiuruvedellä. Joukossa on räjähdysainevalmistaja, pinnoituslaitoksia, logistiikkakeskus ja polttoainevarastoja. STT:n tietojen mukaan yksi laitoksista ei ole tällä hetkellä toiminnassa.

Tukesin ylijohtaja Seppo Ahvenaisen mukaan onnettomuusuhka on sitä suurempi, mitä alhaisempi laitoksen saama arvosana on.

Yritykset kertovat STT:lle puuttuneensa epäkohtiin ja asioiden olevan kunnossa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat