Mainos

Yle: Yli 80 hallista löytynyt riskirakenteita

Ympäristöministeriö ja turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ovat kehottaneet varmistamaan yhteensä lähes 400 teräsrakenteisen hallin turvallisuuden, koska niiden rakenteet saattavat olla turvallisuusriski, kertoo Yle.

Ylen laatiman listan perustella yli 80 hallista on löytynyt riskirakenteita, jotka on kuitenkin suurelta osin korjattu tai korjausta suunnitellaan. Listalla on jäähalleja, maneeseja sekä teollisuus- ja varastokäytössä olevia halleja eri puolilta maata.

Tarkastettavien hallien toimittajana on ollut konkurssiin päätynyt Nordic Hall/Korato tai Muotopeite Oy.

Ylen kyselyn mukaan vain joka neljäs listatuista halleista on tarkastettu ja lähes sadan hallin kohdalla kunnan rakennusvalvonnalla ei ollut tietoa kohteen tarkastuksesta. Tämä johtuu siitä, että hallien omistajilla ei ole raportointivastuuta, ellei vakavia ongelmia ilmene. Siksi rakennusvalvontaviranomaisilla ei välttämättä ole tietoa kaikista tarkastuksista.

Maneesin romahdus johti lakiin tarkastuksista 

Laukaassa vuonna 2013 sattunut maneesiturma, johti lakiin, joka velvoittaa arvioimaan laajarunkoisten hallien rakenneturvallisuutta.

Turmassa kuoli 10-vuotias tyttö. Maaliskuussa hovioikeus tuomitsi johtavan rakennustarkastajan asiassa tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Laki tarkastuksista tuli voimaan huhtikuussa 2015.

Laajarunkoisia halleja on käytössä muun muassa ratsastuskouluissa, kaupoissa ja sika- ja siipikarjatiloilla. Säädökset koskevat tuhansia rakennuksia.

Tammikuussa onnettomuustutkintakeskus patisti tarkastamaan halleja. Vaaratekijöitä sisältävät hallit ja muut rakennukset kannattaa tarkastaa heti onnettomuuksien ehkäisemiseksi, sillä muuta mahdollisuutta korjaustarpeessa olevien hallien tunnistamiseksi ei ole, keskuksesta todettiin tuolloin.

Onnettomuustutkintakeskus löysi Laukaan sortuneesta maneesista vakavia epäkohtia ja virheitä niin suunnittelussa, konepajatoteutuksessa kuin rakentamisessakin. Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n arvion mukaan esimerkiksi liitosten suunnittelun epäkohdat olivat niin suuria, että kaikki vastaavanlaiset hallit pitäisi purkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.