Tukes kielsi Rapala-kelluntapukineen myynnin hengenvaarallisena - "toppahousujen tasoa"

Tukes on kieltänyt Rapalan kelluntapukineen myynnin vaarallisena tuotteena. Testauksessa tuotteessa todettiin useita vakavia puutteita.

Kelluntapukinetta on valmistajan mukaan myyty vuosittain noin 1000 kappaletta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes sai ilmoituksen vaaralliseksi epäillystä tuotteesta heinäveteläiseltä Erkki Ruokolaiselta jo viime kesänä.

Ruokolainen kertoo piruuttaan testanneen ostamaansa tuotetta.

– Hyppäsin laiturilta järveen ja viiden minuutin lillumisen jälkeen aloin painua yhä syvemmälle. Meinasin hukkua ja piti pinnistää kaikki voimat, että pääsin edes tikkaita pitkin takaisin laiturille, Ruokolainen kertoo kauhukokemuksistaan.

Testaaminen kesti 10 kuukautta

Poliisin työstä eläkkeellä oleva Ruokolainen päätti heti ilmoittaa havainnoistaan viranomaisille. Tukesin päätös tavoitti Ruokolaisen tänään.

– Tukes toteaa, että kelluntapukineen housut ovat toppahousutasoa.

Naurattaa vaikka tämä onkin vakava asia, Ruokolainen korostaa.

Tukes teetti turvallisuusarvioinnin Työterveyslaitoksella.

Testausselosteen mukaan sekä housut että takki vettyivät ja keräsivät paljon vettä sisäänsä.

– Altaan reunalle pääsy oli testihenkilölle mahdotonta. Vedestä pois kiipeäminen tikkaita pitkin oli raskasta, testausselosteessa toidetaan.

Hukkumisvaara on ilmeinen

Käytännössä tuote aiheuttaa Tukesin mukaan hukkumisvaaran.

Tulosten mukaan vain takki on testattu ja EY-tyyppitarkastettu vaikka tuotetta myydään kaksiosaisena kelluntapukineena.

–  Merkinnöissä ja käyttöohjeissa puhutaan harhaanjohtavasti puvusta tai haalarista. Nimitykset antavat kuluttajalle kuvan, että kokonaisuus täyttää standardin vaatimukset, vaikka näin ei ole.

Henkilösuojaimia koskevat laatuvaatimukset on tarkkaan määritelty Euroopassa. Rapala-kelluntapukineen käyttöohjeissa ei testausselosteen mukaan ole mainittu käyttöä koskevia rajoituksia lainkaan.

Tuotteen tarkka nimi on Rapala, ProWear, Thermal Flotation . Mallinumero on 79102 / 3 ja sitä on todennäköisesti valmistettu jo muutama vuosi.

– Työterveyslaitoksen mukaan housut vastaavat lähinnä toppahousuja, päätöksessä tylytetään.

Valmistaja lähestynyt myyjiä

Myyntikielto on voimassa niin kauan kunnes tuote on osoitettu turvalliseksi, kertoo Tukes päätöksessään.

Valmistaja on Tukesin mukaan lähestynyt jälleenmyyjiä huhtikuun lopulla menettelytapaohjeilla tuotteiden poisvetämiseksi markkinoilta. Tarkkoja tietoja maahantuontimääristä ja jakelukanavista viranomainen ei ole kuitenkaan pyynnöistä huolimatta saanut.

Ruokolainen muistelee maksaneensa kelluntapukineesta noin 300 euroa, Tukes karhuaa päätöksessään valmistajalta 318 euroa ja vajaan 2000 euron testauskuluja.

"Testatkaa hyvät ihmiset"

- Veneilykausi on taas alkamassa ja kehotankin kaikkia testaamaan omat turvavälineensä. Turvallisuusalalla ikäni olen töissä ollut ja tiedän, että niistä ei voi tosipaikan tullen tinkiä, Ruokolainen muistuttaa.

Parhaillaan Ruokolainen odottaa joensuulaisen jälleenmyyjän yhteydenottoa tuotteen palauttamiseksi ja korvaamiseksi.

– Kuluttajansuojalain mukaan edes kuittia ei tarvita, jos tuotteessa on todettu turvallisuuspuute. Myyjä tietenkin perii kulunsa sitten valmistajalta tai maahantuojalta.

Lue myös:

    Uusimmat