Tukalat helteet piinaavat Eurooppaa – Asiantuntija kaipaa nopeita toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi

Miltä näyttää hirmuhelteiden keskellä Italiassa? Suomalaiset kertovat tunnelmista 2:17
Miltä näyttää hirmuhelteiden keskellä Italiassa? Suomalaiset kertovat tunnelmista

Tukalia lämpötiloja on mitattu niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. Kiinassa mitattiin eilen maan lämpöennätys. Ilmastonmuutos on niin pitkällä, että samanlaisia sääilmiöitä on odotettavissa myös tulevaisuudessa, arvioi Greenpeace Nordicin apulaismaajohtaja Juha Aromaa tiistaiaamun Huomenta Suomessa.

– Nyt kysymys on ainoastaan siitä, että jotain on tehtävä nopeasti, jotta tämä ei mene tästä vielä pahemmaksi, Aromaa sanoo.

Ilmastonmuutokseen saatetaan herätä vasta sitten kun se alkaa jollain tavalla näkymään ja vaikuttamaan omassa arjessa.

– Valitettavasti näin on, että niin kauan, kun se ei juuri kosketa minua tämän päivän arjessa niin se ei tunnu. Se on jossain muualla.

– Mutta ajatellaan nyt, että mitä tämä vaikuttaa vaikkapa ruoantuotantoon. Voi olla, että huomenna ei ruoka lopu, mutta miten se näkyy vaikkapa marketin kassalla, kun ruoantuotantoon alkaa tulla ongelmia.

Aromaa arvioi, että muutamia asioita pitäisi Suomessa saada nopeasti hoidettua.

– Meillä on liikenteen päästöt sekä erityisesti lihatuotannon päästöt, joihin ei mitään kovin vaikeita asioita sinänsä tarvita. Vähän päätöksiä tarvitaan.

– Mutta niin kauan, kun ei katastrofi ole käsillä, niin ihminen tuntuu olevan sokea.

Lähtevätkö ihmiset tulevaisuudessa tukalia sääoloja karkuun? Miksi asiasta huolestuneiden tahojen ääntä ei kuulla? Kuinka lähellä olemme sitä, että Suomessakin metsäpalot ovat arkipäivää. Katso koko Aromaan haastattelu alta.

Hirmuhelteet koettelevat Eurooppaa 10:56

Lue myös:

    Uusimmat