Pelottavatko ilmastonmuutos ja sään ääri-ilmiöt Ilmatieteen laitoksen pääjohtajaa? "Siihen on syytä suhtautua hyvin vakavasti"

2:47
Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja, pelottaako ilmastonmuutos?

Helteet ovat tulossa lämmittämään Eurooppaa, ja varsinkin Länsi- ja Keski-Euroopassa lämpötila saattaa kohota 40 celsiusasteeseen. Myös Suomessa koetaan ensi viikolla todennäköisesti kunnon lämpölukemia.

Auringonpalvojille mukava uutinen, onhan tässä ehditty jo värjötellä jopa poikkeuksellisen viileiksi sanotuissa lukemissa.

Mitä ihmettä, näin isot vaihtelut näin lyhyessä ajassa – onko tämä normaalia? Voidaanko yksittäisiä sääilmiöitä selittää ilmastonmuutoksella?

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski muistuttaa, että Suomessa on monenlaisia säätilanteita ja kelejä. Niihin ollaan täällä totuttu, mutta on sellaisiakin sääilmiöitä, jotka herättävät jopa pääjohtajassa huolta.

– Erityisesti ne herättävät huolta tehtävän ja toimeni puolesta. Niihin voidaan kuitenkin varautua aina vaan paremmin, ja tässä sääennusteiden käyttö on keskeinen työkalu. 

Pelottaako ammattilaista?

Sään kanssa työskenteleville tyypillinen kysymys Damskin mukaan on se, onko jokin ilmiö selitettävissä ilmastonmuutoksella tai onko se normaalia vai poikkeuksellista. 

Hän korostaa, että asioita täytyy aina tarkastella tilastojen kautta.

Entä pelottavatko ilmastonmuutos ja sen vaikutukset ammattilaista?

Pelko on ehkä väärä sana, sanoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Juhani Damski. 

– Mutta kyllä se arveluttaa. Se on asia, joka meitä yhteisesti maailmalla painaa, ja siihen on syytä suhtautua hyvin vakavasti.

Hän kertoo, että pelkoon ja huoleen liittyvät kysymykset ovat sellaisia, joita myös tavalliset kansalaiset kysyvät sään ammattilaisilta. Hän on tyytyväinen, että monet ymmärtävät nykyään ajatella asioita pitkällä aikavälillä.

– Asioita täytyy katsoa riittävän pitkälle tulevaisuuteen, useamman sukupolven yli, myös niiden ihmisten osalta, jotka eivät ole vielä syntyneet. 

Sää tarjoaa yllätystä ja viihdettä

Lämpötila kohoaa ensi viikon aikana, ja 30 celsiusasteen raja menee todennäköisesti rikki torstaina ainakin osassa maata.

Aivan niin korkeisiin lukemiin ei Euroopassa todennäköisesti päästä kuin viime kuussa.

Viime kuussa helleaalto koetteli eurooppalaisia, ja Ranskassa mitattiin maan kaikkien aikojen lämpöennätys 45,9 astetta. Ainakin kahdeksan ihmistä menehtyi helleaallon vuoksi. 

Lämmöllä on siis traagisiakin seurauksia, mutta se on myös aihepiiri, jolla media usein revittelee. On hellekupolia, mörköhellettä ja käristyskupolia.

Damski ei kuitenkaan moiti sääuutisoinnin viihteellistymistä ja suurta mediakiinnostusta. 

– Tällainen tuo voimaa työhön. Se tuo meille yllätyksiä ja se [ihmisten kiinnostus] laittaa meidät tekemään työtämme esimerkiksi sääennustuksiin ja tutkimuksiin liittyen aina vain paremmin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja