Mainos

Tuhopolttojen ennaltaehkäisyä voisi parantaa

Tuhopolttojen ennaltaehkäisemisessä on Suomessa vielä paljon parannettavaa. Sisäministeriön työryhmän mielestä moni tulipalo voitaisiin estää esimerkiksi roskalaatikoiden paremmalla sijoittelulla.

Tuhopoltot ovat jatkuvasti lisääntyneet: Tänään tulipalo vaati yhden ihmishengen Nakkilassa. Aamupäivällä syttynyt tulipalo tuhosi Nakkilassa sijaitsevan omakotitalon ja sen piharakennuksen. Palossa menehtyi vuonna 22 syntynyt nainen. Palo oli sytytetty useasta eri paikasta, eikä siten ollut tyypillinen tuhotyö.

Kansallista torjuntaohjelmaa valmistelevan työryhmän mielestä suuri osa tuhopoltoista olisi kuitenkin ennalta ehkäistävissä.

- Keskeinen keino yksityistä ihmistä ajatellen on oman omaisuuden suojaus. Se tapahtuu esimerkiksi sijoittamalla roska-astiaosastot sillä tavalla, että ulkopuoliset eivät pääse sinne käsiksi, Ja mikäli ne sattuvat syttymään, ne eivät voi levitä varsinaiseen päärakennukseen. Eli tässä on kysymys myös sijoittamisesta, sanoo sisäasiainministeriön pelastusosaston ylitarkastaja Vesa-Pekka Tervo.

Syksyllä julkistettavan tuhopolttojen ennaltaehkäisyohjelman suurin haaste onkin, kuinka saada kaikki kiinteistöjen omistajat tajuamaan ongelma.

- Esimerkkeinä sanktioista voidaan ehkä mainita vakuuttamiseen liittyvät käytännöt ja ohjeistukset. Jos tämän tyyppisiä seikkoja edellytetään vakuuttamisessa, niin se on eräänlainen sanktio.

Tuhopoltot ovat lisääntyneet tasaisesti usean vuoden ajan. Tänä vuonna tapauksia on ollut jo yli 2000. Tuhopoltoissa menetetään vuosittain muutamia ihmishenkiä. Aineelliset vahingot puolestaan ovat noin 8 miljoonaa euroa.

(Kymmenen uutiset 23.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.