Tuhlasitko taas liikaa rahaa? Näin lisäät itsehillintää

Yleensä ihmiset tietävät mikä on heille hyvästä, mutta eivät välttämättä kuitenkaan toimi näiden tietojen mukaan. Muutamilla keinoilla voi kuitenkin lisätä itsehillintää.

Itsehillintä tuottaa useimmille ajoittain vaikeuksia, vaikka se onkin oleellinen taito menestyksen ja onnellisuuden saavuttamisessa. Päämäärien saavuttaminen on joskus hankalaan, mutta itsehillinnän avulla pystymme keskittämään energiamme niin, että pääsemme haluamaamme lopputulokseen helpommin.

Vältä houkutukset

Muutama vuosi sitten tutkittiin sihteerien ruokatottumuksia. He muun muassa söivät keskimäärin 2,2 prosenttia enemmän karkkeja, kun karkit olivat helposti nähtävillä. Herkut ja muut kannattaakin pitää poissa silmistä, jotta niitä ei tulisi syötyä niin paljon.

Asioille ei aina voi sanoa ei, mutta asioita voi kuitenkin muokata itselleen paremmiksi. Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että ihmiset syövät jääkaapista todennäköisimmin tuotteita, jotka sattuvat ensimmäisenä silmään. Siirrä siis terveelliset tuotteet parhaimmalle paikalle, jotta söisit niitä useammin kuin muita tuotteita.

Pidä tauko

Dieetit eivät ole niin tehokkaita, jos kiellät itseltäsi pienetkin herkutteluhetket. Mielenvoima ei ole loputon lähde, joten salli itsellesi pieniä taukoja dieetistäsi ja tulokset ovat takuulla paremmat.

Nuku hyvin

Stressaantuneena ja väsyneenä ei jaksa ajatella niin tarkkaan omia tekojaan. Itsehillinnän kannalta hyvin nukutut yöt sekä stressi ovat huonoja tekijöitä. Näiden kahden tekijän alaisena ihmiset antautuvat helposti pinttyneihin ja huonoihin tapoihin.

Rentouta itsesi esimerkiksi hengittämällä syvään, harrastamalla liikuntaa sekä meditoimalla.

Mitä jos?

Ihmiset tekevät virheitä ja eivät ole mitään koneita, jotka voidaan ohjelmoida niin, ettei hän koskaan esimerkiksi söisi suklaata tai tuhlaisi rahaa. Näitä tilanteita varten kannattaa itselleen kehittää suunnitelma, että mitä tekee jos joskus hieman lipsuu alkuperäisistä suunnitelmista. Itselleen voi tehdä esimerkiksi sellaisen sopimuksen, että saa suklaan syömisen jälkeen täytyy käydä lenkillä. Tai jos ostaa esimerkiksi yhden paidan, niin säästöön tulee laittaa yhtä paljon rahaa.

Luo hyviä tapoja

Menevätkö illat aina sohvalla istuen ja televisiota katsoen? Vaihda tästä tavasta esimerkiksi edes yksi tunti kävelylenkillä käymiseen. Tee näistä hyvistä asioista itsellesi tapoja. Käy esimerkiksi aina samaan aikaan lenkillä, jotta sen välistä jättäminen tuntuisi sinusta oudolta.

Naura

Psychology Today -lehdessä julkaistiin tutkimus, jonka mukaan ihmisten mielenvoima vahvistuu, jos muistaa nauraa. Katso pitkän päivän aikana esimerkiksi yksi hauska video ja pysyt takuulla paremmin itsellesi tehdyissä sopimuksissa.

Ole itsellesi salliva

Anna itsellesi anteeksi, jos olet vahingossa joulun aikaan esimerkiksi tuhlannut rahaa. Ihmiset tekevät virheitä, mutta niitä ei kannata liian pitkäksi aikaa jäädä pohtimaan. Edistät itsekuria, jos muistelet sitä tunnetta, jonka tämä lipsuminen sinussa aiemmin aiheutti.

Lue myös:

    Uusimmat