Tuhkarokkotapauksia todettu alkuvuonna jo poikkeuksellisen paljon: Hengenvaarallisen sairauden voi saada jopa Ruotsin-laivalla – "Siellä voi olla mistä tahansa tulleita"

Eteläisen Suomen tuhkarokkotilanne huolestuttaa 6:05
Katso videolta, miten voit tarkistaa, oletko saanut rokotuksen!

Suomessa on todettu tämän vuoden aikana poikkeuksellisen monta tuhkarokkotapausta, kertoo aamun Huomenta Suomessa vieraillut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija.

Tämän vuoden puolella Suomessa on todettu jo viisi tuhkarokkotapausta, kun viime vuosien aikana niitä todettiin maksimissaan viisi koko vuoden aikana.

– Kyllä niitä on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen paljon. Luultavasti se on vain puhdasta sattumaa. Nämä ovat erillisiä tuonteja ulkomaanmatkoilta ja yksi jatkotartunta, niin ne eivät liity toisiinsa, THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio kertoo.

Viime vuoden puolella Pohjanmaalla todettiin useita tuhkarokkotartuntoja rokottamattomilla lapsilla. Tämän vuoden puolella tapauksia on tullut ilmi Järvenpäässä, Kotkassa ja Espoossa.

"Rokotusten pitäisi olla aina kunnossa"

Kontion mukaan Suomessa ilmenneet tartunnat ovat peräisin ulkomailta, joten rokotusten pitäisi olla aina kunnossa ennen reissuun lähtöä.

Tuhkarokkotilanne on huono etenkin Aasian maissa, mutta tartunnan voi saada myös Etelä-Euroopasta ja Ruotsin-laivalta.

– Rokotusten pitäisi olla aina kunnossa.

– Nyt kun Silja Serenadella oli tuhkarokkotapaus, niin siellä oli matkustajia 30 eri maasta. Ei ole ihan yksinkertainen juttu lähteä Ruotsiinkaan. Siellä voi olla mistä tahansa tulleita, joilla voi olla tartunta.

Tuhkarokko voi johtaa kuolemaan

Etenkin sairaille tai vastustuskyvyn puutteesta kärsiville tuhkarokko voi olla hengenvaarallinen, mutta se voi aiheuttaa jälkitauteja myös paremmassa kunnossa oleville.

– Jos on jotain perussairauksia tai immuniteetissa puutetta, se voi olla kuolemaan johtava sairaus. On myös mahdollista, että perusterve saa jostain syystä vakavia jälkitauteja.

Lue myös:

    Uusimmat