Ruotsinlaivalla tuhkarokkoa: Varustamo aikoo olla yhteydessä kaikkiin matkustajiin – miehistöä, esiintyjiä ja siivoojia kehotettu tarkistamaan oma rokotussuoja

Helsingin ja Tukholman väliä risteilevällä Silja Serenadella matkustanut aikuinen on sairastunut tuhkarokkoon, kertoo THL.

Sairastunut oli laivalla 1.-3. helmikuuta. Tartunnan saanut matkustaja teki edes takaisin matkan Helsingin ja Tukholman välillä.

THL:n mukaan tartunta liittyy aikaisemmin vahvistettuun tuhkarokkotapaukseen. Samalla laivalla matkustaneita kehotetaan tarkistamaan, onko oma rokotussuoja kunnossa.

Kaikkiin otetaan yhteyttä

Tallink Siljan viestintäjohtajan Marika Nöjdin mukaan varustamo aikoo olla yhteydessä kaikkiin kyseisellä risteilyllä olleisiin matkustajiin.

– Lähetämme ensin kaikille lyhyen tekstiviestin. Lisäksi lähetämme sähköpostin heille, jotka ovat matkan varanneet.

Varustamo on lisäksi ohjeistanut laivan miehistöä, esiintyjiä, siivoojia ja kaikkia aluksella olleita tarkastamaan oman rokotussuojan tilanteen.

Nöjd muistuttaa, että tuhkarokko elää tilassa vain noin kaksi tuntia sen jälkeen, kun tartunnan saanut poistuu. Tämän vuoksi esimerkiksi lisäsiivoukselle tai desinfioinnille ei ole tarvetta.

Tarttuu erittäin helposti

Nöjd muistaa oman uransa, reilun seitsemän vuoden, ajalta vain yhden aiemman tilanteen, jossa laivalla matkustaneella on todettu tuhkarokko.

– Kesällä 2017 oli Tallinnan laivallamme matkustanut joku vastaavan tartunnan saanut. Silloin vastaavasti olimme yhteydessä matkustajiin THL:n pyynnöstä.

Tuhkarokko on erittäin helposti tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää jopa samassa tilassa oleskelu.

Ensioireet alkavat yleensä 9-11 päivää altistumisesta. Ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa yleensä 3-5 vuorokauden kuluttua ensioireista ja kestää runsaan viikon.  

Lue myös:

    Uusimmat